Școli comasate și elevi mai puțini în școlile din Sălaj

Noul an școlar vine cu modificări importante în rețeaua unităților de învățământ din județ, potrivit datelor prezentate vineri în cadrul ședinței lunare a membrilor Colegiului Prefectural.
În primul rând, numărul redus de elevi și preșcolari face ca mai multe școli și grădinițe de la sat să fie desființate și comasate. Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj, prof. Vasile Bulgărean, „ trebuie să se înțeleagă că cele desființate sunt structuri ale unităților cu personalitate juridică, trei școli și patru grădinițe. Există o problemă și cu Școala Postliceală Sanitară de Stat din Zalău, școală unde numărul elevilor este în continuă descreștere și nu mai îndeplinește condițiile pentru a funcționa ca unitate cu personalitate juridică. Vrem să o arondăm Liceului Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău unde, în anii 90’, a funcționat o linie educațională sanitară”. Numărul redus de copii cauzează probleme și la cluburile elevilor din Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou. Vasile Bulgărean a explicat că se încearcă un proces de fuziune prin care toate cele trei cluburi să fie arondate Palatului Copiilor din Zalău.

Ce se întâmplă cu elevii școlilor comasate?

Problema școlilor și grădinițelor închise din cauza numărului redus de copii a fost discutată deja în comunitățile vizate. Potrivit oficialilor din învățământul sălăjean, toți elevii școlilor închise urmează să frecventeze cursurile unităților din localități învecinate, transportul fiindu-le asigurat zilnic cu microbuzele școlare. Conform datelor centralizate la nivel de județ, măsura închiderii școlilor a fost luată numai acolo unde există doi sau trei elevi. Din păcate, datele statistice arată îngrijorător, iar în cele mai multe comune din județ elevii sunt tot mai puțini.

Revenim din toamnă la învățământul online?

În aceeași ședință, subprefectul județului Sălaj, Andreea Ciortea-Suciu, a precizat că au fost achiziționate 5.900 de tablete și aproape 500 de laptopuri și i-a solicitat inspectorului școlar general să explice dacă această achiziție este suficientă pentru a acoperi necesarul în eventualitatea în care elevii s-ar întoarce din toamnă la cursurile online, asta dacă situația sanitară ar impune o asemenea decizie. Potrivit profesorului Vasile Bulgărean, în luna iunie, cei mai mulți copii aveau la dispoziție telefoane, tablete sau laptopuri, iar între școli și primării au fost stabilite parteneriate pentru soluționarea unor eventuale probleme care țin de accesul copiilor la învățământul online.

Mai puține unități de învățământ neautorizate

Vestea bună este că numărul unităților de învățământ neautorizate sanitar este în scădere. Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, dr. Ligia Marincaș, a declarat că doar trei unități educaționale nu sunt autorizate. Este vorba despre grădinițele din Glod și Fildu, dar și despre școala primară din localitatea Glod. Medicul epidemiolog Ligia Marincaș a explicat că lipsa autorizației sanitare este cauzată de problemele de infrastructură, starea grupurilor sanitare și asigurarea apei potabile în toate cele trei unități de profil. De asemenea, 9 unități de învățământ dețin autorizație sanitară temporară pentru că se află în proces de reabilitare și modernizare, lucrările urmând să se încheie până la începerea noului an școlar.
R. P.

Leave a Comment