Marele Gheorghe Mureșan le-a vorbit elevilor zălăuani despre bullying

Gheorghe Mureșan, fostul baschetbalist și cel considerat cel mai înalt român, le-a vorbit astăzi elevilor de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău despre bullying. Întâlnirea lui „Big Ghiță” cu adolescenții prezenți la eveniment a fost una online, românul care a activat în NBA  (Asociația Națională de Baschet din U.S.A) explicându-le liceenilor că toleranța față de orice formă de agresiune este „o” în școlile americane.

„Locuiesc în America de 28 de ani și sunt plecat din România de 29 de ani. Aici, în America, lucrez cu mulți copii, organizez tabere, turnee și campionate de baschet. Cei mai mulți copii cu care lucrez au între 6 și 14 ani. Folosim sălile de sport din școli, lucrăm cu elevii, sunt și ambasador la Washington Wizards și lucrez cu echipa în probleme de relații publice. Au fost experiențe de bullying în America. Au fost fenomene de agresiune fizică și psihică. La noi, prima regulă este că avem toleranță zero pentru acest fenomen. Orice caz de bullying pe care îl întâlnim, este eliminat. Nu sunt excepții. Pe acei copii care provoacă situații de bullying îi scoatem din echipă, din tabără. Chiar și din campionatele de baschet îi scoatem afară pe cei care agresează verbal sau fizic. Asta este regula și nu facem excepții. Nu permitem o vorbă jignitoare în echipă, în campionat. Nimeni nu trebuie să aibă de suferit. În 16 ani de activitate, doi copii am eliminat din taberele și campionatul de baschet pentru că le-au adresat altora cuvinte jignitoare. Nu este posibil așa ceva. În școala din America, din câte știu eu, fenomenul de bullying nu este tolerat. Respectul trebuie să fie o regulă”, le-a spus „Big Ghiță elevilor de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău.

Fenomenul de bullying, tot mai periculos

Inspectorul de poliție Cristina Marușca  a inițiat și coordonat evenimentul la care invitatul special a fost Gheorghe Mureșan și le-a explicat liceenilor că formele de bullying sunt tot mai diversificate și mai prezente în viața de zi cu zi a tinerilor. Cristina Marușca le-a prezentat adolescenților modalitățile prin care se pot proteja în cazul în care devin victime ale agresiunii fizice și psihice, la cine pot apela, cum trebuie să reacționeze și ce pot face pentru soluționarea unei asemenea probleme. Evenimentul a fost organizat de Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj.

Leave a Comment