Liderul sindical Eusebiu Lehene: Nu exista surse de finantare a navetei si indemnizatiei de mediu rural a profesorilor

Liderul sindical Eusebiu Lehene: Nu exista surse de finantare a navetei si indemnizatiei de mediu rural a profesorilor

Sindicalistii din Educatie atrag atentia ca o serie de drepturi acordate in prezent cadrelor didactice, printre care si decontarea navetei, sunt eliminate de Legea Educatiei Nationale ce intra astazi in vigoare. Presedintele Ligii Sindicatului din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, sustine ca prevederile noii legi elimina decontarea navetei dascalilor, precum si indemnizatia pentru mediul rural. Prin adoptarea acestei noi legi, profesorii risca sa ramana fara decontarea navetei, deoarece articolul de lege spune ca aceasta se suporta din finantari complementare. Ori prevederile legislative in vigoare de astazi desemneaza finantari complementare de la bugetul local sau sume defalcate din bugetul de stat, ceea ce nu reglementeaza sursele de finantare in decontarea navetei.

Aceleasi aspecte vizeaza si indemnizatia pentru mediul rural sau localitati izolate si sporul de predare simultana. De asemenea, prevederile pentru reducerea cu doua ore saptamanal a normei didactice de predare, pentru personalul didactic cu gradul I si vechime de peste 25 de ani, urmeaza a intra in vigoare incepand de astazi, iar nu de la 1 septembrie, cum anunta ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Astfel, solicitam o intalnire cu ministrul pentru reglementarea acestor prevederi adoptate prin Legea Educatiei Nationale, a declarat Lehene.

Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, sindicalistii cer clarificarea mai multor aspecte. Printre acestea se numara: elaborarea Regulamentului de acodare in anul 2011 a sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare, in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului didactic platit din fonduri publice; acordarea distinctiilor si premiilor personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat Gheorghe Lazar pentru anul scolar 2009-2010; analizarea criteriilor care stau la baza alocarii de catre MECTS a fondurilor pentru investitiile demarate, prin Ministerul Educatiei, in anii anteriori; analizarea modului in care MECTS a repartizat fondurile necesare aplicarii prevederilor Legii nr. 315/2006, pentru cadrele didactice care au obtinut in instanta acordarea acestui drept; analizarea modului in care s-a facut reincadrarea personalului didactic incepand cu data de 1.01.2010, dupa obtinerea in instanta a aplicarii Legii 221/2008 si dupa intrarea in vigoare a Legii 330/2009.

Totodata, conducerea FSLI solicita reevaluarea consecintelor aplicarii preverilor art.1, punctul 1 si cele ale art. III din OUG nr. 109/2010 privind unele masuri financiar-bugetare; analizarea modului de acoperire a necesarului de fonduri destinate cheltuielilor de personal, avand in vedere prevederile HG nr 1395/2010 privind finantarea unitatilor de invatamant de stat, finantate de bugetele locale, pe baza standardelor de cost per elev/prescolar pentru anul 2011 si prezentarea unei situatii privind numarul de clase/grupe sub efectivul prevazut de lege si peste efectiv.

Leave a Comment