Vicepresedintele UDMR Zalau, Sojka Attila, la „Rotisorul politic”: „Sunt mandru ca m-am nascut aici”

Vicepresedintele UDMR Zalau, Sojka Attila, la „Rotisorul politic”: „Sunt mandru ca m-am nascut aici”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: viceprimarul Sojka Attila, vicepresedinte al UDMR Zalau. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat.

„Ca sa putem ajuta comunitatile locale trebuie sa stam la putere”

Rep.: UDMR la putere. E bine, e mai putin bine? Va pare rau?

Sojka Attila: Nu ne pare rau. Altfel, stim bine ca in conditiile de criza actuale este foarte greu sa iei decizii si sa fii la guvernare, la putere. Totusi, incercam sa facem tot posibilul sa traversam impreuna aceste momente grele care, hai sa fim sinceri, nu le-am cauzat doar noi, ci sunt la nivel mondial. Sigur, asta s-a suprapus si cu alte crize economice din tara, dar asta este, mergem mai departe, ne tinem de cuvant. Suntem in fata unui congres. Dupa stiinta mea, in scurt timp se va semna un protocol intre UDMR si PD-L vizand anumite cerinte ale noastre pe anumite legi. Dupa cum stiti, UDMR a fost intotdeauna un partener loial si chiar daca asta atrage dupa sine o scadere in sondaje, deocamdata mergem la guvernare.

Rep.: Va avea loc un congres cu un castigator anuntat: dl. Hunor Kelemen. Din cate am vazut, apropo de sustinerile organizatiilor judetene.

S.O.: Nu e un castigator anuntat. Niciodata nu poate sa fie cineva castigator anuntat, odata ce sunt trei candidati. Sigur, organizatia judeteana Salaj il sustine pe dl. Kelemen Hunor. In afara de faptul ca suntem si buni prieteni, il consider un candidat foarte bun, mai ales pentru ca e un om foarte echilibrat si aceasta a aratat-o si atunci cand a candidat la Presedintie. Noi speram, sigur, sa castige. Astfel vom avea un sprijin, Salajul, pentru a putea sa derulam anumite proiecte si programe.

Rep.: Si cu o pozitionare a UDMR, mai la stanga, mai la dreapta?

S.O.: Avem noi un cuvant, daca nu esti la putere, nu poti sa aduci bani. Cu toate riscurile, ca sa putem ajuta comunitatile locale trebuie sa stam la putere. Trebuie sa fii langa foc. Altfel, sigur, putem sa ne zicem ofurile, putem sa combatem orice, dar fiind la putere, totusi, sa lasam oamenii sa judece, daca o facem bine sau nu. Asta se va vedea la alegerile locale si parlamentare. Eu sper ca nimeni nu vrea ca in aceasta tara sa fie rau. Eu sper ca 2011 va fi un an mai linistit si, cum am mai zis in multe randuri, la sfarsitul anului sa fim mai zambitori. Se stiu problemele, toti le stim, dar sunt si alte prioritati. Asta este.

„Pana cand noi ne putem sustine acele legi si acele doleante, si ei ne sustin, vom fi alaturi de ei”

Rep.: Ati fost petiti, ca sa zic asa, si de PSD, si de PNL. Nu va surade, totusi, o intelegere si cu ei?

S.O.: Noi am luat decizia la un nivel superior. Sigur, suntem intrebati si noi, cei de la primarii, primari, viceprimari s.a. Nu putem sa iesim de la o guvernare cand partenerii nostri tin cont si de problemele noastre, de pretentiile noastre. Este un parteneriat. Pana cand noi ne putem sustine acele legi si acele doleante, si ei ne sustin, vom fi alaturi de ei. Cu petitul, intotdeauna in politica asa se intampla. Nu depinde de stanga sau de dreapta. Vom vedea la momentul oportun. Ramane de vazut. Deocamdata suntem in fata congresului. Vom vedea dupa aceea.

Rep.: Se va schimba politica UDMR dupa acest congres?

S.O.: In niciun caz. Dupa cum il cunosc pe dl. Kelemen, si daca el va ramane presedinte, va duce o politica pentru care a fost formata aceasta uniune, adica va continua in mare parte, sigur cu anumite aspecte pe care el le gandeste, politica d-lui Mark

Leave a Comment