Elevii claselor a IV-a, prima generatie ce urmeaza clasa a IX-a la gimnaziu

Elevii claselor a IV-a, prima generatie ce urmeaza clasa a IX-a la gimnaziu

Noile modificari aduse invatamantului romanesc prin Legea Educatiei Nationale vor intra in vigoare doar odata cu inceperea viitorului an scolar sau chiar mai tarziu. Articolul 361 din lege prezinta calendarul aplicarii masurilor pentru invatamantul preuniversitar, dupa cum urmeaza. In anul 2012 va fi aplicata masura privind costul standard pe elev si a principiului finantarea urmeaza elevul. Totodata, pentru finantarea Educatiei se vor aloca un minimum de 6 procente din produsul intern brut al anului respectiv. In cursul anul 2013, statul se angajeaza sa acorde cate 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut. Dintre modificarile importante aduse prin Legea Educatiei Nationale vor avea loc in anii 2015-2016, cand prima generatie de elevi va trece in clasa a IX-a, care va face parte din invatamantul gimnazial, si prima generatie de elevi care va sustine bacalaureatul conform prevederilor din noua lege. Tot atunci se va sustine, pentru prima data, conform prevederilor din noua lege, examenul de admitere in clasa a X-a.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca aceasta lege este una bine fundamentata. Legea Educatiei a fost construita in baza unor studii pedagogice si psihopedagogice realizate pe parcursul mai multor ani asupra actului educational si care rezolva unele probleme existente in invatamant. Pentru insusirea acestor modificari, am trimis zilele trecute un mesaj catre toate unitatile de invatamant ca toate metodologiile sa fie foarte bine cunoscute de catre cadrele didactice, astfel incat, la randul lor, sa explice atat elevilor cat si parintilor care sunt elementele de noutate aduse in sistem. Nu contest ca este o lege perfecta, dar este una care raspunde cerintelor actuale, a declarat Abrudan.

Schimbari importante vor avea loc insa chiar de anul acesta, deoarece la articolul 361 din lege se precizeaza ca, la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei, urmatoarele legi si hotarari de guvern vor fi abrogate: Legea Invatamantului nr. 84/1995, cu modificarile si completarile urmatoare, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile urmatoare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, cu modificarile ulterioare, precum si alte dispozitii contrare. Noua Lege a Educatiei, promulgata de presedintele Traian Basescu in data de 4 ianuarie, intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.

Se cer profesori cu masterat

Insa prevederile acestei legi aduc schimbari majore si la formarea initiala a cadrelor didactice, care va cuprinde, pe langa pregatirea la nivel de licenta, si doi ani de master didactic, urmati de un an de stagiatura. Inspectorul general scolar Abrudan sustine ca aceste elemente de noutate privind incadrarea profesorilor pe post sunt foarte importante deoarece raspund unor probleme existente in sistemul educational romanesc.

Prevederile legii reglementeaza atat formarea cadrelor didactice cat si incadrarea acestora pe post. Spre exemplu, aceasta lege dezleaga misterul care planeaza asupra notelor mici de la examenul de titularizare. Multi parinti si elevi se intreaba cum anume asbolventii de facultate, care obtin note peste 9 la examenul de licenta, se prezinta la examenul de titularizare cu un punctaj mult mai mic. Raspunsul este ca acestia, la concursul de titularizare, desi sunt foarte bine pregatiti la disciplina in care s-au calificat, nu cunosc prea bine raspunsurile la intrebarile de psihopedagogie, care reprezinta circa 35 la suta din test. Prin urmare, rezultatele privind pregatirea acestor actuali ori viitori profesori sunt slabe. Acum, Legea Educatiei vine sa reglementeze aceste probleme. Si anume, profesorii vor trebui sa aiba, pe langa studii universitare si un master didactic de doi ani apoi un stagiu practic de un an. Pentru aceste studii (ultimul an de master si stagiul practic) se vor acorda burse, cu valoarea egala a unui salariu de debutant, finantate de stat, a declarat Abrudan, adaugand ca aceasta lege nu desfiinteaza titularizarea in sistem pentru cei care au dobandit acest drept, toti vor ramane titulari pana la pensie.

Potrivit acestuia, si recrutarea profesorilor in unitatile de invatamant sufera modificari. Aceasta se va face de catre Consiliul de Administratie alcatuit din cadre didactice, parinti si reprezentanti ai Consiliului Local, in functie de nevoile fiecarei scoli. Totodata, se vor forma consortii de scoli unde un cadru didactic va putea profesa liber pentru a acumula numarul necesar de ore, prevazute de norma didactica. Consortiile vor putea fi alcatuite din scoli din localitati apropiate, fie generale fie liceale.

Leave a Comment