Colegiul Național „Silvania”, în preferințele elevilor la admitere. Cum arată clasamentul liceelor sălăjene?

Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării computerizate la licee. Abolvenții de gimnaziu și-au putut vedea astăzi specializarea la care au fost admiși, în funcție de opțiunile completate și de notele obținute la Evaluarea Națională din acest an.

Liceele din județul Sălaj sunt ierarhizate în funcție de mediile de admitere ale candidaților, iar diferențele între unitățile de învățământ sunt semnificative. Primele licee situate în top sunt din mediul urban, în special din municipiul Zalău, aspect ce scoate în evidență preferințele elevilor sălăjeni pentru învățământul din orașe. În această primă etapă de admitere există însă și numeroase licee cu locuri rămase neocupate.

În Sălaj, cea mai mare medie de admitere a fost înregistrată la Colegiul Național „Silvania” din Zalău, unde ultima medie de admitere la specializarea Științe ale Naturii (secția română) a fost 9.02, potrivit datelor oficiale. Următoarele trei specializări cu cele mai mari medii de admitere aparțin tot acestui colegiu:

  • 8.82 la Matematică-Informatică (secția română),

  • 8.75 la Filologie (secția română),

  • 8.40 la Matematică-Informatică (secția maghiară).

Următorul liceu în topul preferințelor elevilor este Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde ultima medie de admitere la Matematică-Informatică este 8.37. Pe locul următor se situează din nou CNS Zalău, cu specializarea Științe ale Naturii (secția maghiară), unde ultima medie a fost 8.05.

Al treilea liceu clasat, în funcție de mediile de admitere, este Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, unde la specializarea Matematică-Informatică (secția română), ultima medie înregistrată a fost 7.97. Acesta este urmat de Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău, unde la Filologie ultima medie de admitere este 7.80. Primele 20 de specializări cu cele mai mari medii de admitere din județ aparțin acestor patru unități de învățământ, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației.

Zeci de specializări la dispoziția absolvenților

Elevii sălăjeni au avut la dispoziție 47 de specializări, însă multe dintre acestea nu au fost ocupate în totalitate. Printre unitățile de învățământ unde au rămas zeci de locuri neocupate se numără:

  • Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” din Cehu Silvaniei,

  • Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei,

  • Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalău,

  • Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou.

Un aspect notabil este că primii 42 de elevi din județ, în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională, au ales o specializare din cadrul Colegiului Național „Silvania” din Zalău.

Leave a Comment