Seminar despre „Mlastina Iaz”, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Seminar despre „Mlastina Iaz”, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Ziua Mondiala a Zonelor Umede este marcata astazi de statele lumii, reprezentand implinirea a 40 de ani de la semnarea Conventiei de la Ramsar, in Iran. Tratatul interguvernamental respectiv stabileste cadrul actiunilor internationale, conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera.

Zonele umede reprezinta intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina.

Salajul are o astfel de zona in comuna Polpis si anume „Mlastina Iaz”. Pentru a o pune in valoare, autoritatile locale vor derula un proiect in valoare de 565.469 de lei, co-finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu”, iar astazi, la Caminul cultural din Iaz, se va desfasura un seminar de informare in acest sens, numit „Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina de la Iaz”. Evenimentul va marca, totodata, si Ziua Mondiala a Zonelor Umede.

Mlastina de la Iaz este o rezervatie naturala de tip floristic, faunistic paleontologic si peisagistic, cu o suprafata de zece hectare si o adancime maxima in zona de mlastina de 5,1 metri, situata la baza piemontului nord-estic al Muntilor Plopis, la o distanta de 1,5 kilometri de intravilanul satului Iaz. Importanta stiintifica a Mlastinii de la Iaz este deosebita, fiind constituita dintr-un habitat prioritar de zona umeda turbarie activa si un biotop specific de mlastina oligotrofa, care adaposteste o specie de plante de interes comunitar, vulnerabila, Sphagnum spp.(muschi de turba), pe linga alte specii turbicole deosebite (Drosera rotundifolia sau Roua cerului, Molinia caerulea etc) si o entomofauna unica in tara.

Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie. Peisajele desprinse dinspre culmile Plopisului, rezervatia naturala Mlastina de la Iaz, Baile Iaz – bai cunoscute pentru efectele lor terapeutice si folclorul zonei bine conservate, fac din Plopis una dintre cele mai atractive comune salajene.

Leave a Comment