Zeci de elevi salajeni au pierdut bursa sociala din cauza absentelor

Zeci de elevi salajeni au pierdut bursa sociala din cauza absentelor

Aproximativ 50 de elevi din judetul Salaj, inclusi in programul social Bani de liceu, au pierdut sprijinul financiar lunar in valoare de 180 de lei din cauza absentelor de la scoala. Iar odata sistata, bursa este pierduta pe tot anul.

Zeci de elevi salajeni au pierdut in luna decembrie a anului trecut bursa sociala aferenta programului Bani de liceu din cauza absentelor la orele de curs. Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca in aceasta situatie se afla aproape 50 de elevi inscrisi in scolile si liceele din judet. Un numar de 49 de elevi nu mai primesc, de anul acesta, bursa lunara in valoare de 180 de lei aferenta programului << Bani de liceu >> din cauza ca au acumulat mai mult de 20 de absente nemotivate pe parcursul primului semestru scolar. Potrivit regulamentului acestui program, elevii care au fost scosi din plata ca urmare a numarului de absente nemotivate nu mai pot primi acest sprijin financiar pentru anul scolar in curs, a afirmat Abrudan.

Cei mai multi dintre chiulangiii care au pierdut aceasta bursa sunt inscrisi la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei. Nu mai putin de 14 elevi dintre cei 148 care primeau cate 180 de lei lunar fiecare au fost scosi din plata dupa ce au acumulat peste 20 de absente nemotivate. Un numar insemnat de elevi care au pierdut ajutorul social Bani de liceu sunt inscrisi si la Grupul Scolar Industrial Hida (opt elevi), la Grupul Scolar Octavian Goga Jibou (sapte elevi), Grupul Scolar Voievodul Gelu Zalau (sapte elevi), Grupul Scolar Industrial Cehu Silvaniei (cinci elevi) etc.

Potrivit reprezentantilor ISJ Salaj, multi dintre cei care au trecut pragul de absente provin din medii sarace, iar bursa de elev reprezinta singurul venit al familiei. Dupa cum sustin si cadrele didactice, tot situatia financiara precara a dus la pierderea ajutorului social. Naveta este o alta problema cu care se confrunta elevii din mediul rural, multi neavand bani pentru a-si face un abonament lunar. Naveta, cazarea si cantina sunt acoperite aproape in intregime din cei 180 de lei pe care elevii ii primesc lunar. De cealalta parte a baricadei se afla insa elevii care pierd bursa sociala pe fondul inconstientei. Desi sunt anuntati ca absentele nemotivate le-ar putea sista acordarea acestui sprijin financiar, elevii nu constientizeaza acest lucru decat in momentul in care realizeaza ca au pierdut bursa pe tot anul.

In anul scolar 2010-2011, Ministerul Educatiei a aprobat acordarea bursei sociale pentru 1.581 de elevi salajeni care provin din familii sarace si al caror venit pe membru de familie nu depaseste 150 de lei. In luna decembrie a anului trecut, primeau acest ajutor financiar doar 1.532 de elevi. Cel mai probabil, numarul elevilor care pierd ajutorul social va creste incepand cu al doilea semestru.

Leave a Comment