Începând de vineri, amenzi de până la 10.000 de lei pentru unii proprietari de apartamente

Noua reglementare a asociațiilor de proprietari va intra în vigoare astăzi.

Fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz:

 • dacă nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii respectivi vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei;
 • cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei;
 • proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Potrivit noilor prevederi din actul normative, administratorii de bloc nu vor mai avea sume de bani (cash) în casierii, fiind obligaţi să deschidă cont bancar în care să verse, opţional, banii primiţi de la proprietari în contul cotelor de întreţiere şi din care să se facă plăţile, de data aceasta obligatoriu, către furnizorii de utilităţi. Datele contului trebuie să fie aduse la cunoştinţa tuturor membrilor asociaţiei de proprietari.
În termen de 24 de ore din momentul în care administratorul primeşte orice sumă de bani, este obligat să îi depună în contul asociaţiei. Doar în cazuri excepţionale, în care este vorba despre cheltuieli neprevăzute, şi doar cu acordul proprietarilor, administratorul de bloc poate păstra în casierie bani cash, şi asta doar în limita a 1.000 de lei.

One Thought to “Începând de vineri, amenzi de până la 10.000 de lei pentru unii proprietari de apartamente”

 1. A

  Din articol rezulta, in ordinea din text (!), ca:
  1. Trebuie deschis un cont bancar;
  2. Banii primiti de catre administrator pt plata cheltuielilor, se depun OPTIONAL in acel cont.
  3. Plata utilitatilor se face OBLIGATORIU din acel cont.
  4. In termen de 24h de la primirea a orice suma de bani, administratorul e obligat sa o depuna in cont.
  Concluzii: Pct. 2 nu e optional de fapt;
  Cfm. pct. 4, daca perioada in care se pot plati cheltuielile catre administrator e de 5 zile, acesta ar trebui sa faca vreo 3 drumuri la banca, ca sa depuna banii in termenul de 24h.
  Deci daca pana acum era indeajuns o vizita la un paypoint, acum trebuie 3-4 drumuri la banca, plata facuta online/alta metoda din contul ala catre furnizori .. vai si-amar de timpul celui care face asta. Eficientizare romaneasca. ( Nu se poate nega ca au fost abuzuri si furturi de bani, de aia s-a modificat legislatia, dar totusi…).

Leave a Comment