Furtuna a făcut prăpad în mai multe localităţi sălăjene

Sălăjenii au avut parte, în după – amiaza zilei de luni, de o furtună în toată regula. În mai puţin de o oră, vântul puternic şi căderile masive de grindină au produs pagube însemnate la culturile agricole, la acoperişurile locuinţelor şi ale unor instituţii. Vijelia a pus la pământ zeci de copaci şi a rupt stâlpi de electricitate, mai multe localităţi rămânând în beznă.
Una dintre cele mai afectate comune sălăjene, în urma fenomenelor meteorologice de luni seara, a fost Bobota. Potrivit informaţiilor primite de la Instituţia Prefectului, în jurul orei 22, s-a întrunit în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea prefectului judeţului, în cadrul căreia s-au stabilit o serie de măsuri urgente: lucrări de intervenţie ale echipelor Electrica pentru reconectarea la reţeaua de distribuţie a curentului electric, patrularea pe raza localităţilor a echipelor de jandarmi de la Inspectoratul Judeţean şi lucrări de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru degajarea căilor de acces blocate de căderile de copaci. De asemenea, a fost identificată o sursă de alimentare cu apă potabilă.
Totodată, s-a stabilit ca marţi, 26 mai, la ora 9,30, întrunirea, din nou, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul primăriei comunei Bobota, pentru a evalua în teren situaţia existentă şi a dispune măsurile care se impun, fiind de altfel comuna cea mai afectată, mai ales în reşedinţa de comună şi în localitatea Derşida. La o primă evaluare, în comuna precizată sunt 800 de locuinţe afectate de fenomenele meteorologice, 2.700 de hectare de teren, 150 de fântâni şi 1.500 de gospodării.
Grindina a produs pagube însemnate şi în comuna Sărmăşag, unde hectare de culturi agricole au fost afectate, iar mai multe case au fost avariate.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, din cauza condiţiilor meteo cu aspect de ploaie, vânt puternic şi vijelie, începând cu ora 18, apelurile la 112 au fost numeroase. Echipajele de pompieri au intervenit în Şimleu Silvaniei, Ban şi Derşida, după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe carosabil şi pe calea ferată.
O altă solicitare a fost în Şimleu Silvaniei, pe strada „Doctor Ioan Ossian”, unde curtea şi beciul unei gospodării au fost inundate, pompierii evacuând apa cu ajutorul unei motopompe. De asemenea, tot luni, în jurul orei 18, în localitatea Moiad, Secţia de pompieri Şimleu Silvaniei a fost solicitată să intervină la hala unui operator economic al cărei acoperiş a fost decopertat din cauza vântului puternic. Pompierii au intervenit la evacuarea bunurilor afectate şi decopertarea elementelor de construcţie desprinse ale acoperişului şi care puneau în pericol zona obiectivului.

21 de localităţi afectate

Situaţia privind pagubele produse de ploile torenţiale, căderi masive de grindină şi vânt puternic care s-au abătut asupra judeţului în cursul după amiezii de luni, 25 mai, a fost prezentată de Ionel Ciunt, prefectul judeţului şi preşeditele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, într-o conferinţă de presă. ” Sunt afectate 21 de localităţi din opt unităţi administrative teritoriale. Fac menţiunea că nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, nu există persoane care au rămas fără adăpost, există doar pagube materiale şi aceste pagube arată în cifere în felul următor: 864 de case de locuit afectate, 795 de anexe gospodăreşti, obiective socio economice – 11, străzi – 26 de kilometri, podeţe – 73 din care trei distruse, teren arabil – 6.512 hectare, teren cultivat 500 de hectare, livezi – 500 hectare, păşuni şi fâneţe – 106 hectare, vii -57 hectare, rigole şi acostamente – 200 de metri şi 200 de fântâni inundate”, a precizat Ionel Ciunt. Potrivit acestuia situaţia prezentată se va schimba, cu siguranţă, pentru că nu toate comunele care au fost afectate de fenomenele din cursul zilei de luni au reuşit să transmită până în cursul zilei de marţi, 26 mai, situaţia cu pagbele produse de fenomenele meteo.

 

One Thought to “Furtuna a făcut prăpad în mai multe localităţi sălăjene”

  1. Biciul lui Dumnezeu

    Mda… Lipsa totală de conștiință, durutul în cot de lege și de Dumnezeu Sfântul, face prăpăd… Din păcate, din cauza asta suferă și foarte mulți oameni nevinovați… Așa că vă puteți reuni acum cât vreți, stimați domni de prin Birouri, Comitetet și Comiții… Câtă vreme hoții de lemne sunt păziți cu strășnicie, să-și poată face „treaba” și să chelească pădurile în stil barbar (așa cum e și în pădurea satului Derșida, și în multe locuri din țara asta, pe care nu o meritați), de pădurari, poliție și alții, ca banii să meargă „acolo unde trebuie”, istoria se va repeta. Și teritoriul în care-și fac de cap furtunile se va extinde, deșertificarea este deja o realitate palpabilă în sudul țării, dar, ca-ntotdeauna, vorba ceea, țara arde și baba se piaptănă… Dar Dumnezeu nu doarme și nu bate cu bota! Bate întâi la ușa conștiinței și a sufletului, iar dacă stimabilii nu-s acasă, ne mai bate de câteva ori, însă nu cu aceeași „gentilețe”… În cele din urmă, ne bate de ne sar fulgii, și tot nu ne învățăm minte! Așadar, mai tăiați, băieți, tăiați…

Leave a Comment