Evreii din Sălaj sărbătoresc „Hanuka”

Sinagoga din Şimleu Silvaniei, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, va găzdui joi, 18 decembrie, „Sărbătoarea luminilor – Hanuka”. Evenimentul, o sărbătoare tradiţională a poporului iudaic este organizat de Comunitatea Evreilor din Zalău – Sălaj şi va începe la ora 18. După cum a explicat Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Sălaj, Hanuka este una dintre sărbătorile vesele ale poporului iudaic. La eveniment sunt aşteptaţi să participe Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Sălaj, autorităţi publice şi locale. Potrivit lui Has, cu această ocazie va avea loc şi inaugurarea Comunităţii Evreilor Zalău – Sălaj comunitate care cuprinde aproximativ 130 de membri.
Sărbătoarea „Hanuka” sau „Chanukah” celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfăşurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă.

Tradiţia „Sărbătorii luminilor – Hanuka”

În anul 165 înainte de Hristos, după trei ani de război, Iehuda Macabeul i-a învins pe sirieni şi s-a întors cu credincioşii săi în Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii îl închinaseră unor zeităţi păgâne. Tradiţia spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei de măsline, puţin dar suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi. Atunci când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol şi sfeşnicul a ars vreme de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka, cuvânt care în limba ebraică înseamnă „dedicaţie”.
În timpul Sărbătorii Luminilor, munca şi alte activităţi nu sunt interzise. Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi. Timp de opt nopţi, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeşnic hanukia – un candelabru special cu opt braţe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, şi aşa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeşnicul să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc.

Leave a Comment