Condamnări în dosarul braconierilor sălăjeni prinşi cu arme ilegale

Magistraţii şimleuani s-au pronunţat, zilele trecute, în dosarul celor trei braconieri sălăjeni trimişi în judecată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Doar unul dintre ei a fost trimis după gratii, ceilalţi primind pedepse cu suspendare sub supraveghere.
Marian Mudure a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, însă i-a fost aplicată o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, o alta de doi ani de închisoare pentru uz de armă fără drept şi o amendă penală de 3.600 lei, reprezentând 180 zile-amendă (20 lei/o zi-amendă), pentru operaţiuni cu articole pirotehnice. Contopind pedepsele, inculpatul a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare în regim de detenţie, plus amenda penală de 3.600 lei. Din pedeapsa rezultată, instanţa a dedus cele cinci luni pe care bărbatul le-a petrecut în arest preventiv şi cele trei luni în care s-a aflat în arest la domiciliu.

De asemenea, instanţa i-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme şi de a părăsi teritoriul României pe o perioadă de trei ani.

Închisoare cu suspendare pentru doi dintre inculpaţi

Călin-Dorin Ciorocan a fost găsit vinovat de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de patru ani. Şi lui i s-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o perioadă de doi ani.

Pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Ciorocan va trebui să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Sărmăşag sau în cadrul bisericii din Moiad, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.
Din pedeapsa rezultată, judecătorii au dedus cele două luni de arest preventiv şi cele trei luni de arest la domiciliu.

În ceea ce-l priveşte pe cel de-al treilea inculpat, Cosmin-Ioan Tejan, acesta a primit un an de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani. Şi lui i-au fost interzise mai multe drepturi, inclusiv cel de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, timp de doi ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, el va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pentru 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Şimleu Silvaniei.

Arme, cartuşe şi săgeţi confiscate

Magistraţii şimleuani au mai dispus confiscarea bunurilor ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, respectiv trei arme letale de tir sportiv cu glonţ, o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat, o armă letală de vânătoare cu glonţ, prevăzută cu amortizor metalic şi lunetă, peste 200 de cartuşe, patru articole pirotehnice, două arcuri profesionale, 23 de săgeţi cu vârf metalic, o praştie de metal, un binoclu, dar şi multe lanterne.

Fiecare dintre cei trei bărbaţi va avea de plătit câte 2.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Soluţia Judecătoriei Şimleu a fost atacată cu apel de către inculpatul Mudure.
Reamintim că cei trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani, din Pustă, Moiad şi Criştelec, au fost trimişi în judecată în urma unor percheziţii efectuate în septembrie 2017, când poliţiştii au descoperit la domiciliile acestora un adevărat arsenal: patru arme letale deţinute ilegal, din care trei arme letale de tir sportiv cu glonţ (două neavând serii sau elemente de identificare) şi o armă letală cu glonţ, care nu avea serie şi era prevăzută cu lunetă şi armortizor, o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat, 222 bucăţi de cartuşe, patru bucăţi de articole pirotehnice, două arcuri, 23 de săgeţi (folosite la vânătoare ), opt lanterne (şase de mână şi două cu proiectoare), cinci trofee de căprior, trei trofee de mistreţ, o piele de vulpe şi 100,75 kg carne vânat.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, bărbaţii braconau pe fondurile de vânătoare 30 Carastelec şi 31 Lapiş.

Leave a Comment