Anvelopele de iarna, din nou in atentia autoritatilor

Anvelopele de iarna, din nou in atentia autoritatilorUn nou proiect de lege privind cauciucurile de iarna se afla pe masa oficialilor. Dupa ce au introdus obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna, un nou act normativ vine cu precizari referitor la tipul anvelopelor scoase la vanzare in magazine. Mai precis, cauciucurile vor trebui etichetate, incepand de anul viitor, conform normelor europene.

Ministerul Economiei a publicat Regulamentul de aplicare a unei hotarari europene, introdusa de autoritatile romane in legislatia romaneasca. Astfel, pentru a respecta decizia Comisiei Europene nr. 1222/2009, precum si Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor in ceea ce priveste eficienta consumului de combustibil si alti parametri esentiali, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 342 din 22 decembrie 2009, se vor introduce etichete pentru cauciucuri. Cumpararea anvelopelor se va face in functie de informatiile de pe eticheta. Aceasta va contine: consumul de carburant, distanta de franare pe carosabil umed, nivelul de zgomot la exterior si durata de viata a anvelopei. Noile prevederi ar urma sa intre in vigoare doar de anul viitor, mai exact, din 1 noiembrie 2012. Odata cu implementarea acestui proiect, producatorii vor fi obligati sa puna etichete pe toate anvelopele comercializate.

Eticheta va fi amplasata pe anvelope sub forma de autocolante avand informatii precise. Va exista o scala care indica eficienta energetica si care arata cat de poluanta este anvelopa. Acest aspect va face diferenta intre produsele de clasa superioara si cele inferioare. Diferenta de franare pe carosabilul umed intre cauciucurile de calitate slaba si cele superioare este de aproximativ zece metri, vitala in situatii limita. Aceeasi eticheta va arata nivelul de zgomot al anvelopei, in mers, exprimat in decibeli. Un alt indicator este cel cu privire la consumul de carburant pe care il inregistreaza autoturismul dotat cu anvelopele respective. Un cauciuc de calitate superioara poate aduce o economie de benzina sau motorina de 0,5 litri la suta de kilometri.

Controalele pentru depistarea celor care nu respecta aceste norme vor fi realizate de catre comisarii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. In caz contrar, companiile furnizoare si producatorii risca amenzi intre 9.000 si 20.000 de lei.

Leave a Comment