Opinie: Decapitarea lui Ioan Muresan, dincolo de actul politic

Opinie: Decapitarea lui Ioan Muresan, dincolo de actul politicChiar daca la o prima impresie schimbarea managerului Spitalului Judetean de Urgenta Zalau pare sa fie o mutare mai mult sau mai putin inspirata, lucrurile nu sunt atat de simple. Sustinut de PNL Salaj, fostul manager de spital Ioan Muresan se vede obligat sa plece de la conducerea unei institutii care, la modul cel mai obiectiv cu putinta, se poate spune ca, in ultimii ani, si-a schimbat imaginea. Atat la propriu, cat mai ales la figurat. Cu toate acestea, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, l-a numit in functia de manager al Spitalului pe Laurentiu Barna, acestia fiind vechi colegi de partid si, uneori, de suferinta. In acest context, este foarte probabil sa nu se puna problema unei schimbari pe criterii de competenta sau de varsta – ambii manageri facand parte din vechea garda de cadre sustinute pe criterii politice. Asadar, la mijloc se afla cu totul alte interese, politicul fiind cel mai intalnit cuvant aflat pe buzele tuturor.

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a facut cunoscut, miercuri, ca pana la organizarea unui concurs pentru postul de manager al Spitalului Judetean, Laurentiu Barna urmeaza sa il inlocuiasca in functie pe Ioan Muresan. Tiberiu Marc a mai adaugat ca, peste sase luni, se va organiza un concurs pe acest post, si ca acesta ar putea fi ocupat fie de o persoana fizica, fie de o firma privata, care sa asigure un management profesionist la Spitalul Judetean. Astfel, calitatea serviciilor ar urma sa creasca. Pana la urma, un management apolitic este un deziderat pentru mai toate institutiile statului. Problema e ca, in urma discutiilor purtate cu Laurentiu Barna, acesta nu ne-a ascuns faptul ca, la viitorul concurs, ar putea candida pentru acest post. Si cum suntem deja obisnuiti cu astfel de mutari, nu mare ne-ar fi mirarea ca, peste sase luni de interimat, la conducerea unitatii spitalicesti sa se afle acelasi Laurentiu Barna, in timp ce ideea unui manageriat apolitic sa fi fost doar o utopie.

De subliniat ca nu ma erijez in avocatul nimanui, mai ales in cel al lui Ioan Muresan, cu care de-a lungul timpului am avut o relatie mai degraba taioasa, insa consider ca este frapant sa auzi ca printre motivatiile care au stat la baza inlocuirii sale s-ar numara faptul ca spitalul ar fi fost transformat intr-un santier, ca ar exista riscul unor infectii intraspitalicesti intrucat acolo se lucreaza samd. Ma intreb, oare, cate astfel de infectii instraspitalicesti au fost ascunse pana in prezent sub pres pentru a da bine la bilantul sfarsitului de an? Cadrele medicale, in special pacientii sau apartinatorii care au avut de suferit de pe urma virusilor si a bacteriilor culese din saloanele, holurile sau cabinetele spitalului stiu, cu siguranta, despre ce vorbesc. Mai mult, este ilar sa vorbesti despre schimbarea unui manager, sub pretextul ca institutia pe care o conduce, in speta cladirea spitalului, a intrat in reparatii. Cu totii avem convingerea ca se impunea punerea in practica a unei astfel de abordari, cu atat mai mult cu cat, fiind cea mai importanta unitate spitaliceasca din judet, era obligatoriu sa intre intr-o astfel de etapa. Fie ea si una de renovare.

Cat priveste opinia presedintelui PNL Salaj, Radu Capilnasiu, cu privire la schimbarea manageriatului la Spitalul Judetean, aceasta este una care vine sa o completeze pe cea a colegului sau, copresedinte in cadrul USL Salaj, Tiberiu Marc: Domnul Ioan Muresan nu a fost schimbat din functie pe criterii politice. Pur si simplu, mandatul sau de manager a expirat. In acest mod, Radu Capilnasiu ne raspunde la intrebarea potrivit careia, la aceasta data, ar putea exista anumite disensiuni la nivelul USL Salaj. Ba mai mult, sustine liderul penelist, tinand cont de faptul ca Spitalul Judetean este o institutie cu probleme complexe, impreuna cu colegul sau din PSD, s-a stabilit, de comun acord, ca viitorul manager al spitalului sa fie cautat chiar din mediul privat si, posibil, prin intermediul unei firme specializate in recrutarea de personal specializat. Drept pentru care, zic eu, opinia publica ar trebui sa inteleaga, o data pentru totdeauna, ca politicienii s-au maturizat suficient, astfel ca s-au debarasat de vechea lor meteahna cu privire la promovarea in functiile cheie a unor persoane din propriul anturaj sau, mai rau, a unor colegi de partid frustrati ca nu au prins bilete pentru locurile din fata, la ciolanul ce se subtiaza de la o zi la alta. Tot ce-i posibil, insa in cazul de fata, chiar daca este vorba despre retorica, cea mai pertinenta intrebare care se impune cu forta evidentei ar fi: unde a fost Laurentiu Barna in ultimii ani si, mai ales, de ce este el un manager mai performat decat Ioan Muresan? Ne raspunde Tiberiu Marc, care atrage atentia asupra faptului ca Laurentiu Barna a fost, o buna perioada de timp, presedintele Consiliului de Administratie al aceleiasi unitati spitalicesti. Adica a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, care astazi este acoperit de moloz. Un raspuns ce nu mai are nevoie de niciun comentariu. In concluzie, niciunul dintre personajele enumerate de mai sus nu a mancat usturoi…, cu toate ca-i un aliment extrem de sanatos. Nu o spun eu, ci medicii nutritionisti.

Leave a Comment