Știri nebăgate în seamă

Daniel Săuca

„Conectați” la agenda media isteroidă livrată de câteva televiziuni bucureștene și la jenanta (de prea multe ori) „facebook”-eală, de (prea) multe ori nu băgăm în seamă știri importante. Știri, oricum, mult mai importante decât cele despre nevrotica scenă politică românească ori despre penibilul campionat de fotbal autohton.

Acţionarii Renault consolidează puterea decizională a Guvernului Franţei în cadrul companiei (Mediafax). Adunarea generală a acţionarilor grupului auto Renault a acceptat, în şedinţa de joi, principiul dreptului de vot dublu al statului, spre nemulţumirea conducerii companiei. Nu știu cum la alții se poate. Și ca „statul să fie un bun administrator”…

Csaba Ferenc Asztalos a fost reales în funcţia preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru un nou mandat de cinci ani, de către membrii Colegiului director ai instituţiei. UDMR rămâne, într-un fel ciudat sau normal, la guvernare.

Fondul suveran al Norvegiei, alimentat cu bani din petrol, nu doar că a făcut în primul trimestru mai mulţi bani decât a putut cheltui guvernul, dar a şi înregistrat cel mai bun randament trimestrial din istoria sa, de 5,3 la sută. Poate nu degeaba fiecare norvegian este milionar, cel puţin la nivel teoretic (zf.ro). Nu știu cum la alții se poate…

În apropiere de Ziua mondială a libertății presei, duminică, Barack Obama a salutat rolul jurnaliștilor care „oferă o voce celor care nu au, dezvăluie nedreptățile și obligă lideri ca mine să dea socoteală”. M-aș mira.

Anul 2014 a fost marcat de adâncirea crizei din mass-media românești. Afacerile de media au fost lovite, în continuare, de scăderea vânzărilor și a audiențelor, de problemele legate de distribuție, de publicitatea din bani publici alocată discreționar și, mai nou, de interpretările diferite ale legislației românești în domeniul fiscalității și dreptului muncii. Jurnaliștii se confruntă cu salarii din ce în ce mai mici, cu lipsa de predictibilitate și stabilitate a locului de muncă, cu programul încărcat și cu sarcinile din ce în ce mai multe și mai complexe. În anul electoral 2014, derapajele profesionale s-au înmulțit și ele. Limbajul s-a deteriorat grav, agresivitatea a crescut, atât la nivel național, cât și local. Zonele în care meseria se exercită corect, cât mai aproape de standardele profesionale, par a fi excepțiile. Acestea sunt principalele concluzii ale analizei „Starea sectorului mass-media din România în 2014 – vulnerabilități și soluții”, realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media (COM) și publicată în 4 mai, cu ocazia celei de-a doua întâlniri a COM din 2015. Raport poate fi descărat de pe site-ul CJI, la: http://www.cji.ro/wp-content/uploads/2015/05/Mass-media-in-2014.pdf La studiu au participat și jurnaliști din Sălaj. În rest, e bine…

Leave a Comment