Nedumeriri de început de an

Daniel Săuca
Mare, mare tămbălău cu filmul „Teambulding”. Ar fi cel mai vizionat film românesc de după 1989. În cinematografe. Foarte bine! Pe turnantă vine puternic un film cu maneliști, „Romina, VTM”. Nu, nu vorbesc de „maimuțele antropoide” ale CTP-ului. Încerc să-mi explic rațional ce mai înseamnă azi succesul la public în minunatul entărteiment dă la noi. Poate mă ajutați și voi. „Avatar 2, detronat de manele. «Romina, VTM», un film cu Tzancă Uraganu și Bogdan de la Ploieşti, primul loc în box-office” (stirileprotv.ro).
Am rămas perplex… „Specialiștii de la Harvard, despre economia României: «Intră în top 20. Până în 2030 va exploda!»” (newsweek.ro). „Deși economia românească e ca o mașină condusă de o bătrânică, a urcat în topul Harvard datorită fondurilor europene și investitorilor străini, care exploatează resursele locale și exportă produsele” (adevarul.ro). Chiar nu îmi putea închipui că economia românească e atât de complexă, cu investitori „care exploatează resursele locale și exportă produsele”…
Serios? „Doi președinți: Maia Sandu a cheltuit 25.000 de euro pentru 19 vizite în străinătate / Klaus Iohannis, 3,32 de milioane de euro pentru 21 de vizite” (hotnews.ro). Și dacă Maia Sandu a mers pe banii celor care au invitat-o?
Teodor Baconschi: „Cu mici excepții, printre care ziarul unde am plăcerea de a publica, marile cotidiene naționale au dispărut, supraviețuind ca site-uri alimentate gratuit de Facebook și colportări mediocre din presa străină. Cu alte la fel de rare excepții, televiziunile de știri s-au deteriorat iremediabil, virând spre un program toxic, antioccidental, conspiraționist și spre un naționalism rudimentar, cu accente grotești de nostalgie ceaușistă” (libertatea.ro). Și dacă asta se cere? Nu cumva nu e nimic surprinzător în evoluția „gusturilor publicului” dă la noi?
„Reprezentantul Suediei la UE: Fără un acord cu Austria, Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României la Schengen” (stirileprotv.ro). Și dacă Austria nu ne-a vrut nu doar de capul ei?

4 Thoughts to “Nedumeriri de început de an”

  1. […] Daniel Săuca Mare, mare tămbălău cu filmul „Teambulding”. Ar fi cel mai vizionat film românesc de după 1989. În cinematografe. Foarte bine! Pe turnantă vine puternic un film cu maneliști, „Romina, VTM”. Nu, nu vorbesc de „maimuțele antropoide” ale CTP-ului. Încerc să-mi explic rațional ce mai înseamnă azi succesul la public în minunatul entărteiment dă la noi. Poate mă ajutați și voi. „Avatar 2, detronat de manele. «Romina, VTM», un film cu Tzancă Uraganu și Bogdan de la Ploieşti, primul loc în box-office” (stirileprotv.ro).  » Mai multe detalii […]

  2. […] Daniel Săuca Mare, mare tămbălău cu filmul „Teambulding”. Ar fi cel mai vizionat film românesc de după 1989. În cinematografe. Foarte bine! Pe turnantă vine puternic un film cu maneliști, „Romina, VTM”. Nu, nu vorbesc de „maimuțele antropoide” ale CTP-ului. Încerc să-mi explic rațional ce mai înseamnă azi succesul la public în minunatul entărteiment dă la noi. Poate mă ajutați și voi. „Avatar 2, detronat de manele. «Romina, VTM», un film cu Tzancă Uraganu și Bogdan de la Ploieşti, primul loc în box-office” (stirileprotv.ro). Am rămas perplex… „Specialiștii de la… Citeste mai mult […]

  3. Asta e realitatea

    Întradevăr, se constată, indirect, o anumită nostalgie după Ceaușescu, de exemplu, la B1 TV rulează periodic un film despre Ceaușescu, foarte lung, n-am reușit niciodată să-l urmăresc complet, e și la ore târzii. Nu trebuie totuși să ne mirăm și să ne țurțurăm prea tare, în absolut toate sondajele de după lovitura de stat din dec 89, cel mai important șef de stat este Ceaușescu urmat îndeaproape de MS Regele Mihai I ! Doar n-o fi taica Ilici deferit justiției pt crime împotriva umanității sau învinsul de servicii Emil sau turnătorul Bășe, de neamț n-are rost să discutăm ?

  4. N-a „performat”!

    Încă valorile rromânești nu-s recunoscute pe plan mondial: s-au dat „Globurile de Aur”, iar Tim Bil Ding n-a fost nici măcar nominalizat!

Leave a Comment