Întrebări din trecut pentru viitor

Daniel Săuca
Subiectele „arzătoare” ale zilei în spațiul public par a fi prestația „rasistă” a unui arbitru român într-un meci de UEFA Champions League sau noul partid „vedetă” de pe scena politică românească, AUR. Astăzi vă propun o altă temă, în opinia mea mult mai importantă, chiar dacă nici „corectitudinea politică” și extremismul (nu numai) politic nu sunt de lepădat ca subiecte de dezbatere (probabil voi scrie cu altă ocazie). Întrebarea mea: va putea noua putere (de „centru dreapta”) să facă, să pună în practică „restanțe” politice, oricum clamate de nenumărate ori în mulții deja ani trecuți de la revoluția sau ce-o fi fost în decembrie 1989? Criza provocată de pandemie ar putea fi, teoretic, un imbold pentru măsuri radicale.
1. MODIFICAREA CONSTITUȚIEI. Fără PSD, cu siguranță, nu poate avea loc un astfel de demers, având în vedere matematica parlamentară necesară, cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere (art. 151 din Constituție). Și apoi, ce anume dorește clasa politică, în frunte cu K. Iohannis, să modifice? Vom deveni un stat prezidențial? Doar introducerea sintagmei de regiune ca unitate administrativ-teritorială? Reglementarea echilibrului puterilor în stat? Adecvarea și mai directă la legislația europeană?
2. REGIONALIZAREA. Ține și de modificarea Constituției. Declarativ, de regiunile astea e nevoie pentru „absorbția” mai eficientă a banilor europeni. Se vor desființa județele? Vor vota românii la un referendum (absolut necesar pentru modificarea Constituției, conform articolului citat mai sus) pentru a se desființa județele? Regionalizarea poate ocoli modificarea Constituției? Chiar vor sălăjenii să li se desființeze județul?
3. RESTRUCTURAREA APARATULUI BUGETAR. Am auzit de atâtea ori și vorba asta… Nimeni nu a făcut ceva serios. Și pentru că, probabil, rațional vorbind, nu se prea poate. „Noutatea” ar fi comasarea primăriilor pe motiv de reducere a cheltuielilor cu salariile, cu funcționarea. La nivel de țară, să zicem că e posibil să se strângă ceva „economii”. Dar, nu cumva și acest tip de restructurare ține de matematica parlamentară? Și apoi vor renunța partidele, de bună voie și nesilite de nimeni, la atâtea funcții alese în numele lor? Primari, viceprimari, consilieri locali…
4. ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE. Altă vorbă veche… Probabil vom uita de pensiile așa-zis speciale. Tot mai mulți români vor să se pensioneze. Și, dacă se poate, de la 40 de ani încolo. Va „pușca” sistemul de pensii? Cât ne mai putem împrumuta pentru a plăti pensiile? De la cele „minime” până la cele „nesimțite”?
Atât pentru episodul de astăzi din serialul dvs. preferat de desene animate politice. Ne revedem miercuri!

Leave a Comment