Votul prin Internet, o necesitate la următoarele scrutinuri electorale

Votul prin Internet este o soluţie pentru a rezolva la următoarele scrutinuri electorale două dintre provocări, cele legate de proximitatea secţiei de votare şi modul simplu şi eficient de exprimare a votului, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Constituţia României garantează dreptul de vot al tuturor cetăţenilor români, indiferent de locul în care se află în ziua alegerilor. Cu toate acestea, acest drept nu este garantat pentru cei aproximativ 3,8 milioane de români care se estimează că trăiesc în străinătate.

La alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor României în cadrul Parlamentului European au votat doar 375 219 cetăţeni, iar la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul României au votat doar 265 490 cetăţeni.

Dincolo de această prezenţa foarte scăzută, aproximativ 14 000 din cele 35 800 de voturi prin corespondenţă nu au ajuns în timp util la destinaţie, pentru a putea fi luate în calcul.

Conform studiilor care au analizat factorii care influenţează prezenţa redusă la vot a românilor din străinătate au fost identificate: distanţa mare de parcurs până la o secţie de votare, lipsa informării şi a interesului pentru alegeri şi organizarea deficitară a procesului.

Sursa: www.bursa.ro

One Thought to “Votul prin Internet, o necesitate la următoarele scrutinuri electorale”

  1. Anonim

    De ce sa-.i hotarasca mie viata in Romania, un cetatean cu domiciliu in strainatate , unde el plateste taxe , ceea nu face in Romania ? O aberatie ! Manipulare voturi !

Leave a Comment