După „pandelia” electorală

Daniel Săuca
„Realegerea cu largă majoritate a primarului din Deveselu, Ion Aliman, mort de COVID în plină campanie electorală, a ajuns în presa internațională. CNN relatează despre motivul pentru care a fost votat Aliman și despre pelerinajul de la cimitir care a avut loc în comună după numărarea voturilor” (digi24.ro). Un tip de electorat. Diferit fundamental de „milenialii” care vor avea un cuvânt de spus și la alegerile parlamentare. De fapt, nu îi înțeleg pe cei care nu… înțeleg că noua generație electorală (în acest an, de pildă, au putut vota și cetățeni născuți în 2002) nu poate fi cucerită cu metode pe „stil vechi”. Au pierdut și cei care au abordat campania electorală fără mesaje convingătoare. Oricum, cel puțin fără imaginație. Nu chiar toți românii cu drept de vot sunt analfabeți…
Cristian Pîrvulescu: „Cu riscul de mă repeta, cred că marea problemă a politicienilor din a doua jumătate a secolului XX și începutul secolului XXI este că se uită în sondajele de opinie ca la moaște, vor să fie frumoși în sondaje, însă politicile publice sunt despre altceva” (ziare.com). Abia aștept și eu politici publice mai consistente. Cu sau fără discursuri. Să ne înțelegem: asfaltarea nu e o politică publică.
„Președintele Klaus Iohannis spune că victoria în alegerile locale este o victorie majoră a dreptei româneşti și că PSD trece astfel în opoziţie. El adaugă însă că această victorie trebuie confirmată și la alegerile parlamentare, pentru a asigura o majoritate care să adopte reformele necesare României, inclusiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin” (digi24.ro). E de văzut dacă, într-adevăr, PNL și USR-PLUS sunt de dreapta iar PSD de stânga. Mai e de văzut și când se va „unifica” dreapta. Pe așa-zisă parte stângă a rămas doar PSD. Asta și despre invocata de unii dorință prezidențială de creare a unui sistem politic bipartid. Adică, unul mare pe dreapta și altul mare pe stânga. Cât privește victoria de la parlamentare dorită și de Iohannis pentru dreapta, cu 30 la sută „vot politic” la alegerile de duminică PSD nu cred că nu are șansa de a face „o figură frumoasă” la parlamentare. Chiar și cu mesaje politice neconvigătoare, așa cum s-a întâmplat și la locale. Ciolacu e unul din politicienii neconvingători, prin discurs. Mulți pesediști (și nu numai ei) au această problemă, a discursului palid, încurcat, anemic.
Cristian Tudor Popescu: „Dacă Gabriela Firea câștiga alegerile, aveam de gând să renunț la orice activitate televizată” (libertatea.ro). Și din cauza/datorită implicării unor lideri de opinie importanți în lupta electorală harta politică a României începe să se schimbe.

One Thought to “După „pandelia” electorală”

  1. 403 Forbidden

    Însăilări. Vezi că te-ncurci în două negații succesive despre PSD-ul iubit.

Leave a Comment