Dan Nicolaie
Acarul Păun şi-a schimbat meseria de ceva vreme, a devenit jurnalist. Nu există greşeală posibilă, care să nu-i fie imputată. În campania electorală s-a trecut la nivelul următor, cel al ameninţărilor şi al proiectelor concrete, menite să facă „oameni” din răzvrătiţii din presă.
Directă, aşa cum îi stă bine unei femei politician, Anamaria Gavrilă, şefa POT, a spus lucrurilor pe nume pe holurile Parlamentului atunci când s-a adresat ziariştilor: „Voi sunteţi pe cale de dispariţie. Sunteţi o specie pe cale de dispariţie”. Indirect, din aceeaşi zonă politică, s-a mai vorbit despre „reeducare” şi reconversie profesională pentru cei din zona mass-media.
Anunţul nu m-a luat prin surprindere. Încă din primii ani de viaţă am aflat că fac parte dintr-o specie în care indivizii apar şi dispar cu regularitate, de mii de ani, iar mai recent, specialiştii în medicină mi-au confirmat că şansele să fiu nemuritor sunt egale cu zero. Medicii au rostit „să trăiesc prea mult”, dar este ştiut, uneori ne place să tragem de perspective.
Evident că o parte dintre politicienii aflaţi pe val au planuri pe termen mult mai scurt cu tagma jurnaliştilor, nu cu toţi (au şi ei faliţii lor). Oricât aş iubi meseria pe care o practic, trebuie să recunosc că lumea poate exista şi fără presă, dar am convingerea că nu ar fi una deloc mai bună decât aceasta. Evident, poate fi şi o lume fără politicieni, dar despre Rai pot vorbi mai bine teologii.
Nu sună grozav, dar sunt sincer, dispar şi nu îmi pare rău. Nu sunt pesimist în ce spun, din contra, m-a prins optimismul în mrejele sale, am sentimentul că din spate vine o generaţie mai bună, iar politica şi presa vor fi făcute doar de oameni cinstiţi şi competenţi. Am speranţa că urmaşii noştri vor şti să folosească mai bine cuvintele sau măcar să le respecte, înainte să le arunce în foc.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro