Sfârşitul Uzinei Electrice Zalău: societatea va intra sub aripa “Citadin”

 SC Uzina Electrică S.A. Zalău intră, în aceste zile, pe calea desfiinţării. Deşi e numită de către oficialităţi “fuziune”, pentru un impact “emoţional” mai redus, societatea Uzina Electrică dispare ca entitate juridică, începând din vara acestui an. SC Citadin va fi cea care va prelua ceea ce va mai rămâne din această societate, inclusiv o parte din activităţile pe care Uzina le desfăşura până acum, şi care, spun oficialii Primăriei Zalău, rămân pe lista de necesităţi a municipiului şi aduc chiar profit.

“Societatea Uzina Electrică a realizat un profit de 1 milion de lei în cursul anului trecut. Activităţile de mentenanţă în iluminatul public, înfiinţarea de noi puncte de iluminat şi celelalte activităţi vor merge, în continuare, înainte. Vom începe o acţiune de << curăţare >> a Uzinei, o parte din personal va fi disponibilizat, o parte se va pensiona. Urmează să demarăm paşii legali pentru ca această societate să fuzioneze cu SC Citadin, este vorba de patrimoniu, de contabilitate, active, contracte în derulare şi tot ceea ce Citadin va prelua în decursul acestei proceduri. Obiectivul principal este să evităm să pierdem licenţele şi acreditările astfel încât această societate să continue să existe prin activităţile ce vor fi desfăşurate în cadrul Citadin”, a spus Ionel Ciunt, Primarul Municipiului Zalău. Societatea are şi un director nou, fostul inginer şef al Uzinei, Mariana Biro promovând, zilele trecute, concursul la care a participat ca unic candidat. Procedura fuzionării nu va fi una simplă, echipa care se va ocupa de această activitate având de luat în calcul inclusiv nemulţumirile ce vor veni din rândurile angajaţilor care, în mare parte, se vor trezi la începutul acestei veri că sunt puşi pe “liber”. Vizate sunt, în primul rand, posturile administrative, multe din funcţiile de “birou” urmând să fie desfiinţate iar oamenii concediaţi.

Debranşările în masă – începutul sfârşitului

Proiectată şi executată la sfârşitul anilor ’70, Uzina Electrică din Zalău a asigurat, până după anul 2000 energie termică sub formă de abur şi apă supraîncălzită pentru întreaga platformă industrială şi pentru zona urbană a Zalăului. Uzina a produs totodată, energie electrică din echipamentele în cogenerare, funcţionând cu lignit şi păcură. Cererea de energie termică a scăzut considerabil la sfârşitul anilor ‘90 şi până în prezent, în principal din cauza declinului economic al platformei industriale zălăuane, iar după anul 2000, în urma apariţiei pe piaţă a autoproducătorilor de energie termică pe bază de gaze naturale.

Debranşările în masă au reprezentat lovitura decisivă, acestea continuând în ritm ameţitor, din cauza nemulţumirii tot mai mari a beneficiarilor de servicii prestate de fostul distribuitor şi încurajaţi, la vremea respectivă, de preţul scăzut al gazului.De multe ori, soarta societăţii a avut de suferit de pe urma neînţelegerilor politice existente în rândul consilierilor locali din vechea conducere a primăriei. Deşi politicul nu are ce să caute, sub nicio formă, în decizii care ţin până la urmă, de o societate ţinută în viaţă din banii noştri, ai cetăţenilor, consilierii locali au tăiat şi au spânzurat de-a lungul timpului după bunul plac al şefilor de partid.

Discuţiile despre vânzările de active, de terenuri, ori refuzul valorificării acestora, certurile interminabile din şedinţele de consiliul local, decizii extreme de importante care puneau în pericol soarta Uzinei sau, din contră, ar fi putut să o ducă pe un drum mai bun, au fost roase sistematic de interesele celor aflaţi în Primărie, de cei din afara ei, care manevrau din umbră soarta acestei societăţi în funcţie de interese de toate felurile. Nu doar faptul că s-au pierdut clienţi şi nici faptul că alţi furnizori de servicii au invadat piaţa cu produse similare şi preţuri mult mai mici, au reprezentat forţe care au contribuit la declinul societăţii, ci de multe ori, şi deciziile strâmbe şi ori “îndreptate” politic, au contribuit la degradarea situaţiei acestei Uzine.

Cu toate acestea, societatea a reuşit să rămână oarecum pe o linie de plutire şi a obţinut chiar profit, conform statisticilor, aşa cum am arătat anterior, de pe urma valorificării certificatelor de emisie gaze, valorificarea de bunuri, şi din alte activităţi evitându-se pericolul falimentului. Rămâne de văzut dacă această fuziune va fi una de bun augur şi dacă cei de la Citadin, noii “părinţi”, vor reuşi să îşi desfăşoare activitatea în condiţii optime având, începând din această vară, mai multe responsabilităţi.

 

 

Leave a Comment