Sălajul are buget

Consilierii sălăjeni, reuniţi, vineri, 22 martie, în şedinţă ordinară, au aprobat bugetul judeţului pentru anul în curs, fără obiecţii semnificative. În numele grupului PP-DD, Alin Demle a solicitat ca administraţia judeţului să încheie un parteneriat cu Primăria Zalău care să vizeze echipa de fotbal FC Zalău, pe modelul parteneriatul pentru formaţiile de handbal şi volei.

La rândul său, consilierul democrat-liberal Ioan Abrudan a cerut oficialilor Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj să aibă în vedere rectificarea sumei alocate pentru premierea elevilor care vor obţine rezultate foarte bune la olimpiadele şcolare din acest an. “Cei 10.000 de lei alocaţi pentru olimpicii sălăjeni nu vor fi suficienţi pentru premierea tuturor, în condiţiile în care în fiecare an, elevii se întorceau cu 60-70 de premii de la fazele naţionale. Propun ca până în toamnă, ând va avea lor premieream să fie rectificată suma alocată acum”.

Bugetul pe care-l are la dispoziţie, în acest an, judeţul Sălaj se apropie de 209 milioane de lei, atât la partea de venituri, cât şi la cea de cheltuieli. “Vorbim despre un buget care nu este semnificativ mai mare decât cel iniţial din 2012”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj. Potrivit acestuia, la capitolul venituri, proporţia cea mai mare, respectiv aproape 39 la sută, revine sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări (circa 50 milioane de lei) şi subvenţiile de la bugetul statului necesare susţinerii derulării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile (31 milioane de lei).

În acest an, autorităţile judeţene şi-au propus să finalizeze reabilitarea drumului judeţean DN1F-Românaşi-Creaca-Jibou-Benesat, reabilitarea corpurilor A şi B ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi a clădirilor Muzeului Judeţean, Centrului Militar şi pe cea a Galeriilor “Ioan Sima”. În plus, CJ Sălaj va demara proiectul Circuitul castrelor romane şi îl va continua pe cel de Management integrat al deşeurilor.

Oficialul sălăjean a mai spus că 42,6 milioane de lei constituie subvenţia de la stat pentru persoane cu handicap, sumă ce acoperă necesarul pe nouă luni. Alte 32,6 milioane de lei vor fi destinaţi finanţării cheltuielilor descentralizate, respectiv pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, asigurarea produselor lactate, de panificaţie şi merelor în şcoli, pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, pentru finanţarea învăţământului special ori plata personalului neclerical.

În acest an, în drumurile din Sălaj au primit de la bugetul statului puţin peste 6,5 milioane de lei, suma reprezentând doar 3 la sută din totalul veniturilor judeţului. În ceea ce priveşte excedentul de la finele anului trecut, de 11,5 milioane de lei, acesta va fi dedicat dezvoltării.

La capitolul cheltuieli, susţine Tiberiu Marc, secţiunea de dezvoltare, care cuprinde veniturile şi cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivel naţional, regional şi judeţean, reprezintă 53 la sută, diferenţa revenind secţiunii de funcţionare, ce cuprinde veniturile necesare finanţării cheltuielilor curente.

“Ponderea din secţiunea de dezvoltare o deţin proiectele finanţate din fonduri europene nerambursabile. Au prioritate investiţiile în continuare, din fonduri europene şi abia apoi, vom putea discuta de investiţii noi”, a ţinut să precizeze preşedintele CJ Sălaj.

One Thought to “Sălajul are buget”

  1. victor deac

    in sfarsit apare un om care vorbeste si in numele fotbalului in consiliul judetean, cred ca nu sa mai intimplat din 96 incoace ,bravo domnule demle

Leave a Comment