Producatorii de vin falsificat, amenintati cu inchisoarea

Producatorii de vin falsificat, amenintati cu inchisoareaProducerea de vinuri falsificate va constitui infractiune. Specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au initiat un proiect de lege al pietei vitivinicole prin care falsificatorii de vinuri sa fie aspru sanctionati. Codul Penal prevede pedepse cu inchisoare de la un an la 20 de ani in cazul in care fapta duce la decesul unei persoane.

Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, o astfel de initiativa era asteptata de multa vreme.

Falsificatorii de vinuri pun in pericol vietile oamenilor din motive nejustificate. Nu-i totuna ca este falsificat un obiect vestimentar, pe care apare, de exemplu, eticheta firmei Gucci, si alta e cand oferi spre consum un produs alimentar care poate dauna grav sanatatii omului. Ar trebui sa fie foarte bine recompensati cei care vor depista aceste infractiuni si sa fie gasite cele mai bune metode de a-i descuraja pe acesti asa zisi producatori, a apreciat Ioan Bujita.

Cu toate ca primii care pot stopa comertul cu vin falsificat sunt consumatorii, tot ei sunt cei care inca incurajeaza vanzarea acestuia pe piata, tentati fiind de pretul foarte scazut. Un litru de vin falsificat poate fi achizitionat cu 3,5 lei, in timp ce pretul unui kilogram de struguri s-a vandut in aceasta toamna cu 1,5 lei. Dintr-un kilogram de fructe in urma procesarii rezulta cel mult 0,5-0,75 litri de must, la care, daca se adauga valoarea manoperei si a ambalajului pretul unui litru de vin ar depasi valoarea de 3,5 lei.

In anul acesta, in Salaj, au fost cultivate 1.968 de hectare cu vita de vie pentru struguri de vin si s-a obtinut o productie medie de 5.600 de kilograme la hectar. Directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj, Virgil Turcas, a precizat ca in 2011 au solicitat sprijin pe suprafetele cultivate cu vita de vie 4.483 de fermieri salajeni, pentru 619,17 hectare (din cererile de plata pe suprafata).

La nivelul judetului Salaj, potrivit directorului DADR Salaj, nu au fost gasiti astfel de producatori de vin falsificat. Acesta a admis ca au fost inregistrate mai multe sesizari de la cetateni, dar probele luate si trimise la laboratoarele de specialitate nu au indicat ca vinurile nu era produse din struguri. Nici la nivelul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, potrivit directorului acestei institutii, Claudiu Silaghi, nu s-au primit sesizari sau reclamatii de la consumatorii salajeni si nici nu au fost intreprinse controale la producatori.

Proiectul de lege intocmit de Ministerul Agriculturii transpune reglementarile europene in legislatia nationala si stabileste astfel cadrul juridic de functionare a filierei vitivinicole in producerea, atestarea originii, comercializarea si controlul produselor vinicole.

Leave a Comment