De ce pensie privată?

Alexandru Tamba

M-am inspitat în acest articol dintr-un altul scris în presa centrală, dar datele erau eronate, în sensul că durata de viață a românilor era mult peste cea din datele statistice. În acest articol, îmi propun să vedem cât din sumele virate la fondul de pensii este utilizat efectiv de un pensionar. Calculele sunt destul de grosiere, dar se pot trage unele concluzii.
Pentru calcul, să luăm ca salariu mediu brut pe cel din 2021, adică 5.380 lei, iar ca și pensie medie pe cea de la trimestrul III al anului 2021, adică 1.604 lei, conform Institutului Național de Statistică. Este vorba doar de pensia medie din sistemul asigurărilor sociale de stat, nu de cele din alte sisteme sau cele achitate de la bugetul de stat.
Așadar, contribuția la pensie este de 25%, care se reține de la salariat, iar pentru un stagiu complet de 35 ani, rezultă că un salariat virează: 5.380 X 25% X 12 luni X 35 ani = 564.900 lei.
Sigur, de-a lungul carierei salariul mediu a variat, dar pentru calcule am folosit pe cel curent, în condițiile în care și sumele virate în trecut dacă se actualizează ar avea un rezultat aproximativ comparabil. Acuma, cât din această sumă folosește pensionarul? Speranța de viață a românilor, conform statisticii, este de 74,2 ani, bărbații mai puțin, femeile mai mult. Dar să luăm media. Pentru un bărbat care iese la 65 ani, rezultă că beneficiază de pensie 9,2 ani. La o pensie medie de 1.604 lei, rezultă: 9,2 ani X 12 luni X 1.604 lei = 177.081,6 lei. Deci, 387.818,4 lei rămân în contul statului, sau, altfel spus, folosește doar 31,35% din suma plătită de-a lungul anilor.
Dacă întreaga suma ar fi fost virată la un fond de pensii privat, ceea ce nu este posibil, desigur, restul sumei ar fi revenit urmașilor săi. Știu, nu este posibil acest lucru în prezent, dar măcar acea contribuție la pilonul II, de 3,75%, ar trebui să crească pe viitor.
Pornind de la aceste calcule, cititorii vor putea dezvolta pe categorii de pensionarii, pe vârste la care se iese la pensie etc.

8 Thoughts to “De ce pensie privată?”

  1. cc

    Felicitari domul Tamba, tocmai ne-ati demonstrat matematic ceea ce presupuneam de mult. Adica statul fura la greu din buzunarele multora si intretine casta, cei putini si cu privilegii din gradinita pana la pensie. Domne si tuna-i ar zice bunica-mea 🙂

  2. […] Alexandru Tamba M-am inspitat în acest articol dintr-un altul scris în presa centrală, dar datele erau eronate, în sensul că durata de viață a românilor era mult peste cea din datele statistice. În acest articol, îmi propun să vedem cât din sumele virate la fondul de pensii este utilizat efectiv de un pensionar. Calculele sunt destul de grosiere, dar se pot trage unele concluzii. Pentru calcul, să luăm ca salariu mediu brut pe cel din 2021, adică 5.380 lei, iar ca și pensie medie pe cea de la trimestrul III…  » Citeste mai mult […]

  3. Anonim

    Pilonul II este un furt de la pensionarii acum în plată, atunci când ei cotizau la Fondul de pensii, toți banii se foloseau pt pensionarii care erau atunci în plată, acum sunt văduviți de 3,75 % din fondul de pensii. Deloc întâmplător, în regimul socialist, pensia reprezenta între 60 și 80 % din cel mai bun salariu pe care l-ai avut în întreaga carieră, în democrație este o mizerie de 20 % din salariul mediu brut pe țară. Mărirea cotei de 3,75 % pt. Pilonul II ar însemna un furt și mai mare. Ai înțeles d-le Tamba sau să-ți desenez ?

  4. Bobita

    Tamba o iei și tu razna! Ocupa-re de alte treburi di calcule! Începi sa fi depășit de realitățile in care trăim!

  5. Anonim

    Bobita, serios? Contesta calculele, daca poti! Sau este prea greu pt.tine?

  6. Anonim

    Ăsta de la 12:10, tot comunist ai rămas. Pilonul II înseamnă că banii sunt ai tăi, măi omule….sau vrei să primești o pictură? Ok, nici așa nu pricepi….hai pleacă…

    1. Anonim

      Mai nou se pune problema sa nu-i mai primesti in felul in care s-a semnat contractul initial cu fondul de pensii.Asa ca s-ar putea sa ai dreptate doar pe jumatate.Daca guvernul asta de tradatori va aproba cererile fondurilor,vei lua pensia privata in enspemii de rate.Nu intr-un timp scurt cum era intelegerea.Si daca mori,mostenitorii vor primi banii,dar nu cash ci vor fi transferati in contul lor de pensie privata si tot asa pana la pastele cailor.Asa ca mai incet cu pianul……

  7. Anonim

    Mai usor cu ,,se pune problema”. Vorbim ce este la zi, in vigoare. Asa ca…..ai dreptate, mai usor cu pianul.

Leave a Comment