Companiile pot acorda angajaților tichete pentru activități casnice

Legea 111/2022, privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, a fost modificată prin OUG 38/2024, care intră în vigoare din 25 aprilie 2024. Pe lângă faptul că s-a extins lista cu activitățile casnice care pot fi desfășurate conform acestei legi, un aspect care trebuie menționat este că și companiile pot acorda angajaților lor tichete pentru activități casnice. Aceste tichete sunt utilizate pentru plata unor activități casnice, pe care le prezentăm în lista de mai jos, tichete care pot fi achiziționate, conform art.6 ,,de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările şi completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”.

Acordarea acestor tichete pentru angajatori se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în raza cărora aceştia îşi au sediul/sediul social sau punctul de lucru.

Pentru aceste tichete, beneficiarii, respectiv angajații care le primesc, datorează doar impozit pe venit, nu și contribuții sociale, așa cum prevede art.11, alin. 6 și 7 :

,,(6) Angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici datorează impozit pe venit pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice primite conform alin. (1), potrivit regulilor prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. a) sau b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

(7) Prin derogare de la prevederile art. 139 alin. (1) lit. ş) şi art. 157 alin. (1) lit. ţ) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici nu datorează contribuţii sociale obligatorii pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice”.

Cu alte cuvinte, beneficiile acestor tichete, din punct de vedere fiscal, sunt similare cu tichetele de masă, astfel că firmele, în calitate de angajatori, au această posibilitate de a-și fideliza, oarecum, angajații, iar pentru aceștia reprezintă o formă, benefică, de stimulare.

Tot prin această ordonanță de urgență s-a introdus mențiunea că și îngrijitorul informal poate fi prestator casnic, astfel la art.2, alin.2 din lege se menționează: ,,Prestator casnic poate fi şi îngrijitorul informal, definit la art. 6 lit. ş) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care nu este membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 6 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu are încheiat un contract pentru îngrijire informală cu serviciul public de asistenţă socială, potrivit dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

LISTA activităţilor casnice definite la art. 2 alin. (1) lit. a) din lege, pentru care se poate beneficia de tichete

Nr. crt. Activitatea casnică
1. Curăţenia/Igienizarea locuinţei
2. Strângerea resturilor vegetale din grădină
3. Întreţinerea spaţiilor verzi
4. Întreţinerea şi irigarea răsadurilor şi a plantelor
5. Toaletarea pomilor
6. Plantarea pomilor, arborilor şi arbuştilor
7. Plantarea răsadurilor
8. Călcatul rufelor
9. Spălarea rufelor manual sau la maşina de spălat
10. Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual)
11. Prepararea hranei
12. Aranjarea şi servirea mesei
13. Debarasarea şi spălarea vaselor
14. Hrănirea şi/sau îngrijirea animalelor de companie
15. Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie
16. Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar
17. Curăţarea şi întreţinerea piscinei/a acvariilor
18. Realizarea de cumpărături
19. Tăierea şi despicarea lemnelor pentru foc
20. Căratul lemnelor şi al materialelor pentru foc
21. Încărcatul – descărcatul de obiecte casnice
22. Spălarea şi curăţarea autovehiculelor
23. Recoltarea fructelor şi a legumelor
24. Spălarea geamurilor şi a tâmplăriei
25. Văruirea pomilor
26. Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente
27. Îmbrăcarea şi dezbrăcarea persoanelor dependente
28. Hrănirea şi hidratarea persoanelor dependente
29. Efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente
30. Transferul şi mobilizarea persoanelor dependente
31. Facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane
32. Facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior
33. Facilitarea deplasării şi însoţirea persoanelor dependente în exterior
34. Acompanierea persoanelor dependente la activităţi de socializare şi/sau socializarea cu persoanele dependente

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

 

One Thought to “Companiile pot acorda angajaților tichete pentru activități casnice”

  1. […] ,,de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă… Articolul Companiile pot acorda angajaților tichete pentru activități casnice apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment