Centralele termice montate în unităţile de învăţământ – „moartea” Uzinei Electrice

Uzina Electrică ar putea deveni istorie dacă municipalitatea va opta pentru cea de-a doua soluţie propusă în raportul tehnico-economic privind analiza de oportunitate asupra soluţiei de încălzire şi preparare apă caldă pentru unităţile şcolare şi instituţii racordate la sistemul de termoficare din Zalău. O decizie în această privinţă ar urma să fiu luată în şedinţa din ianuarie 2014 a Consiliului Local Zalău.

Documentul amintit a fost elaborat la iniţiativa Primăriei şi a Consiliul Local Zalău, acţionar principal al societăţii de termoficare, în vederea luării unei decizii cu privire la soarta Uzinei. Cele două soluţii propuse se referă la dezvoltarea sistemului centralizat, respectiv la achiziţionare de centrale termice pentru fiecare dintre instituţiile publice racordate la sistemul centralizat.
„Distribuţia amplasamentului unităţilor de învăţământ în raport cu sursa centralizată de agent termic
face ca poziţia acesteia să fie excentrică, astfel încât cheltuielile de transport să fie foarte mari. În plus, capacităţile de producţie şi nivelul tehnic şi tehnologic al instalaţiilor din cadrul Uzinei Electrice nu permit o funcţionare în condiţii de rentabilitate în situatia descrisă mai sus. În aceste condiţii, costurile de producere a energiei termice în cadrul acestui sistem sunt foarte mari în raport cu alte soluţii tehnice şi tehnologice, iar în plus, lipsa de flexibilitate a sistemului consumator-producător conduce la randamente de exploatare foarte reduse, ceea ce face ca energia consumată să fie mult mai mare decât energia efectiv necesară”, se arată în raport.

Dezvoltarea sistemului centralizat, peste 6 milioane de euro
Calculele estimative realizate de către consultantul municipalităţii, Adrian George Pocola, arată că pentru realizarea unei centrale de cogenerare în cadrul societăţii ar fi nevoie de 2,6 milioane de euro, sumă la care se adaugă peste 3,7 milioane de euro necesari pentru reabilitarea reţelei termice. În total, investiţii ce depăşeşc 6,3 milioane de euro. Viorel Marian, directorul Uzinei Electrice Zalău, susţine că societatea pe care o conduce ar putea suporta din surse proprii investiţia necesară realizării unei noi centrale, însă diferenţa ar trebui asigurată de autorităţile locale. „Ideal ar fi să găsim un investitor cu putere financiară mare, care să-şi permită asigurarea acestor bani şi care să recâştige, în timp, consumatorii, inclusiv pe cei din zona industrială”, a opinat reprezentantul societăţii de termoficare. O astfel de investiţie ar urma să fie recuperată în circa nouă ani, însă consultantul Primăriei Zalău s-a arătat sceptic cu privire la şansele de reuşită ale demersului. „Nu ştiu dacă avem un investitor care s-ar hazarda la o investiţie de asemenea dimensiune”, a adăugat Pocola.

Achiziţia de centrale termice, o variantă mai ieftină
De cealaltă parte, varianta achiziţionării şi montării de centrale termice în fiecare unitate de învăţământ şi unitate administrativă presupune costuri de trei ori mai mici şi patru ani pentru recuperarea investiţiei. Potrivit analizei tehnico-economice, suma necesară pentru dotarea a 20 de şcoli şi grădiniţe din municipiu se ridică la 1,7 milioane de euro, în timp ce pentru cele opt un se impun investiţii în valoare de 163.000 de euro.
În condiţiile „volatilităţii condiţiilor de finanţare, a nivelului actual al costurilor, a fluctuaţiilor legate de cursul de schimb”, autorul raportului recomandă „realizarea acelor variante de investiţii care pot fi suportate cu costuri de finanţare cât mai reduse”. Consultantul a ţinut să adauge că problema montării unor astfel de instalaţii în şcoli este una delicată, dat fiind riscul crescut pe care îl prezintă aceste echipamente. Tocmai din acest motiv, susţine Pocola, centralele termice vor trebui amplasate în spaţii special amenajate, nicidecum sub ori lângă săli de clasă sau scări interioare.
Introducerea de centrale termice în instituţiile publice din Zalău – dacă această operaţiune ar fi făcută de specialiştii din cadrul societăţii de termoficare – ar putea salva o parte din cele 85 de locuri de muncă existente în acest moment la Uzină. În schimb, ar însemna ca municipalitatea să renunţe la achiziţia mult disputatului tronson de aproape 10 kilometri din reţeaua de distribuţie a energiei termice, făcând, astfel, o economie de 1,45 milioane de lei.

Soarta Uzinei se decide în ianuarie 2014
După cum a declarat primarul Radu Căpîlnaşiu, o decizie cu privire la viitorul Uzinei Electrice şi care să stabilească modul în care va fi asigurată încălzirea în şcoli şi grădiniţe trebuie luată în cel mai scurt timp. „Am solicitat realizarea acestui studiu pentru a avea o bază în luarea unei decizii pentru sezonul rece viitor. Trebuie să luăm o hotărâre cât mai repede, pentru că indiferent de investiţia asupra căreia ne vom opri, ea va trebu demarată urgent, nu de alta, dar cu toate procedurile pe care le va presupune riscăm să ne trezim în debutul sezonului rece viitor că nu am rezolvat problema”, a precizat Căpîlnaşiu. Tocmai de aceea, a mai spus edilul, în luna ianuarie a anului viitor va fi promovat un proiect de hotărâre în baza informaţiilor cuprinse în raportul tehnico-economic, iar consilierii municipali vor lua o decizie.

2 Thoughts to “Centralele termice montate în unităţile de învăţământ – „moartea” Uzinei Electrice”

  1. Gogu

    …pai daca-i uzina electrica de ce nu produce electricitate ca sa-l vireze in sistemul energetic national si asa sa-si scoata parleala?!…

  2. ass

    si ghici ce o sa faca alesii nostri !?
    o sa aleaga varianta ceea mais cumpa si proasta, doar sunt alesii poporului prost si nu pot da ei dovada de mai multa inteleptiune daca doar niste prosti iau ales
    deci o sa bagam bani in continuoare in CET si tot nu o sa avem caldura in scoli si alte institutii publiuce, ca doar astia mai dau bani graei pentru o caldura care nu exista
    toti privatii au renuntat la serviciile CET, foarte proaste si scumpe, dar asta nu mai conteaza pentru alesi,ei o sa maifaca inca un studiu de fezabilitate, care o sa recomende acelasi lucru, de care ei tot nu o sa tina cont, doar sunt alesi prosti ai unui popor prost

Leave a Comment