Secretele unei rețete celebre: miel la cuptor, rumen și savuros

Una dintre cele mai apreciate reţete de friptură de miel la cuptor este cea a regretatului maestru bucătar Radu Anton Roman, apărută în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Modul de preparare nu este complicat, pregătirea cărnii nu necesită mult timp înainte de a fi introdusă la cuptor. Prepararea acestei fripturi nu presupune cunoștințe avansate ori o îndemânare deosebită în bucătărie, astfel încât, și cei mai puțin familiarizați cu gastronomia o pot pregăti fără nicio problemă. Prin urmare, una dintre cele mai gustoase rețete de friptură de miel la cuptor poate fi preparată de oricine, cu condiția respectării unor reguli care, deși par neînsemnate, au o importanță deosebită în reușita acestui preparat aproape nelipsit de la masa de Paște. Avem nevoie de o tavă suficient de mare pentru că, așa cum scrie autorul, „e păcat să tai mielul Domnului bucăţi”. 

Ingrediente și mod de preparare:

-miel bun (6-8 kg fără blană) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor
-sare, piper, 200 ml untdelemn, 200 g unt, 2 pahare vin alb, 6 – 10 coroniţe de usturoi verde,
-căpăţână de usturoi vechi, curățat și pisat
Foarte important este faptul că mielul nu se spală, se şterge doar pe dinafară cu o ţesătură din bumbac curată, uscată. Pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet.
Se freacă carnea intens cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei
Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul (mielul poate fi preparat și la cuptorul electric în caz că nu dispunem de un cuptor cu flacără).
Se unge cât de des cu grăsime carnea, până prinde crustă şi culoare.

Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de „ungători cu ora” (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa).

Presărăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească.

 

 

 

One Thought to “Secretele unei rețete celebre: miel la cuptor, rumen și savuros”

  1. Anonim

    Ca să știe tot blocul că și-a luat miel, un român l-a tranșat cu bormașina!

Leave a Comment