Permisul de conducere: pe lângă școala auto, am putea fi obligați să mai absolvim un curs

La începutul acestei săptămâni a fost depus în Parlament un proiect de lege care, în cazul în care va fi adoptat, va obliga persoanele care urmează cursurile şcolilor auto să promoveze şi un curs de prim ajutor în vederea obţinerii permisului de conducere. Potrivit proiectului, în vederea obţinerii permisului, „candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, un curs de prim ajutor în trafic”.

Programa, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea şi testarea teoretică şi practică şi baremul de promovare se stabilesc şi se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

„Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, (…) intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii. Efectuate incorect pot duce la sechele grave”, scrie deputatul Tudor Ciuhodaru – cel care a depus acest proiect,  în expunerea de motive. Deputatul susţine că în Europa există 16 state care au implementat deja măsuri similare, printre care Marea Britanie, Franța, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca.

După absolvirea unui astfel de curs care poate dura de la câteva ore până la câteva zile, viitorii conducători auto vor ști ce reprezintă primul ajutor în trafic; ce trebuie să facă în caz de urgență; ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor; ce resurse (materiale și umane) trebuie alocate pentru acordarea primului ajutor în trafic în funcție de tipul evenimentului și pricipalele leziuni ori traumatisme ce se produc în urma accidentelor precum și alte lucruri care, la un moment dat, pot face diferența dintre viață și moarte în cazul unor evenimente nedorite, produse  pe șosele.

 

 

 

 

 

Leave a Comment