Cum sa consumi mai putin curent electric chiar daca tii pornit aparatul de aer conditionat

Pe timp de vara si chiar iarna, aparatul de aer conditionat este o piesa importanta pentru orice locuinta. Dar sa recunoastem, el este si un important consumator de energie electrica, asa ca trebuie folosit cu indulgenta. Daca ai gasit un magazin online de aer conditionat care mai si vine cu niste oferte bune, noi iti recomandam sa profiti de el si sa cumperi, inainte ca stocurile sa fie epuizate. In acelasi timp insa, poti avea grija si la alte aspecte pentru a reduce consumul de energie si pentru a raci casa intr-un mod activ si natural.

Tine aparatul pe minim in timpul noptii

Noaptea este mai racoare, asa ca aparatul nu trebuie sa functioneze la aceeasi putere. Chiar mai mult decat atat, specialistii nu recomanda folosirea lui pe timpul noptii pentru ca poate crea probleme de sanatate. Cand este cald nu prea ai ce sa faci, dar tot il poti lasa sa functioneze la un nivel mai redus. O solutie buna vine chiar si de la producatori, care au creat sisteme care racesc diferit pe timp de noapte. Astfel, acestea intra in functiune doar atunci cand temperatura scade sub un anumit nivel, deci nu ar trebui sa iti faci probleme din cauza aerului rece.

Instaleaza folii de protectie solara la geam

Soarele este un adversar al confortului pe timp de vara, asa ca este nevoie sa iti protejezi casa impotriva lui. Daca stai la etaj si soarele bate toata ziua in geam, aparatul de aer conditionat va avea o misiune foarte grea si va ajunge sa consume foarte mult (plus ca exista riscul sa se strice mai repede). Nici folia de aluminiu nu este o solutie daca nu vrei sa tai de tot lumina naturala. Asa ca o folie cu indice UV este o idee foarte buna. Aceasta lasa lumina sa treaca, dar reduce caldura cu 70 %. In plus, este ieftina si usor de montat.

Curata instalatia pentru eficienta maxima

Traim intr-un mediu cu mult praf si de aceea unitatea externa tinde sa se murdareasca usor. La fel, tevile prin care circula lichidul de racire se infunda in timp. Nu de tot, dar astfel de probleme determina o racire mai greoaie si cu un cosum superior de energie. Daca vrei sa depasesti astfel de probleme, ar fi cazul sa verifici cel putin o data pe an instalatia. De regula asta se face la inceputul perioadei calde, inainte de a porni pentru prima data aparatul. Nu in ultimul rand, unitatea exterioara trebuie sa fie protejata bine iarna, pentru a nu ingheta.

Asigura seviciile de mentenanta

Asta nu inseamna doar sa ai grija de tevi. Un aparat de aer conditionat are un circuit electric extrem de complex si orice mica defectiune poate da totul peste cap. Cu siguranta nu iti doresti asta intrucat confortul locuintei depinde de functionarea exacta a aparatului. Modelele mai noi au functie de diagnosticare, asa ca te anunta daca nu functioneaza ceva. Cele mai vechi sau mai simple nu se bucura insa de asa ceva, deci merita sa fii atent la orice indiciu oferit de aparat.

Opreste aparatul cand nu esti acasa

Corpul uman degaja caldura, plus ca mai ai si un computer, televizor sau alte dispozitive care mai aduc si ele cateva grade in plus. Asadar, creste nevoia de aer conditionat. Cand pleci de acasa situatia se schimba insa, iar temperatura scade. Cu alte cuvinte, nu vei avea nevoie de aparat. In plus, poate ca vrei sa faci economie si la energie. Inchide geamurile si trage draperiile pentru a te proteja de soare si inchide cu incredere aparatul. Poate ca va fi un pic mai cald cand te intorci, dar si contoarul va arata mai putin.

Gateste seara

Asa cum spuneam, noaptea e mai racoare. Daca se gateste mult pe timpul zilei, atunci temperatura creste chiar si cu cinci grade de la aragaz sau cuptor. De ce sa te supui insa unei astfel de torturi, atat fizice cat si financiare? Poti astepta sa vina intunericul pentru a pune vasele pe aragaz sau poti folosi mai mult microundele. De asemenea, vara ar trebui sa gatesti mai rar, sa consumi multe fructe, legume si salate, iar acestea nu au nevoie de eforturi prea intense si nici de folosirea aragazului.

Stinge lumina

Desi nu par sa aduca un aport foarte mare la o temperatura si asa destul de ridicata, becurile cauzeaza incalzire suplimentara. De cele mai multe ori nu ai ce face fara ele, dar exista si destule situatii in care te poti descurca foarte bine fara lumina in plus (mai ales daca ai computerul sau televizorul deschise). Asadar, renunta la o sursa de caldura inutila. Iar daca pleci de acasa, nu lasa niciodata luminile aprinse, pentru ca vei gasi cel putin doua grade in plus atunci cand te intorci.

Foloseste un ventilator

Uneori este nevoie si de un alt aparat care sa vina in ajutorul aerului conditionat. Un ventilator mic, dar cu picior poate sa fie perfect pentru aceasta sarcina. Daca montezi aerul conditionat pe hol si ai o casa mare, efectele sale ar putea sa nu ajunga si in camerele mai indepartate. Un ventilator bine plasat poate sa directioneze aerul rece catre zonele mai calduroase ale camerei. Nu in ultimul rand, acesta consuma foarte putina energie electrica, cat un bec, deci nu se va pune problema incarcarii facturii la electricitate daca decizi sa utilizezi unul.

 

Alege un model cat mai bun

Asadar, sunt multe metode pentru a mentine temperatura cat mai scazuta si factura la fel atunci cand folosesti un aparat de aer conditionat. Dar modelul conteaza totusi cel mai mult. Trebuie sa pleci din start cu ideea de a-l cumpara pe cel care ofera cel mai bun raport calitate pret, si daca iti propui acest lucru, noi iti recomandam un aparat de aer conditionat marca Daikin. Nu doar ca ele sunt foarte moderne, au inverter si tot felul de alte functii utile, dar pretul lor se mentine relativ redus. Daikin este un brand puternic oriunde in lume, cu vanzari importante si cu modele recunoscute datorita eficientei lor energetice.

One Thought to “Cum sa consumi mai putin curent electric chiar daca tii pornit aparatul de aer conditionat”

  1. Foarte bun articolul am folosit sfaturile si timp de 2 luni si factura mea la curent a scazut considerabil.

Leave a Comment