Se dorește includerea Casei Memoriale Iuliu Maniu în “Ruta Caselor Memoriale din România”

Cristian Borz, preotul greco-catolic care a readus la viaţă casa în care a trăit Iuliu Maniu, vrea să includă Casa Memorială de la Bădăcin într-o rută culturală națională. “Am putea să aplicăm același model și în Sălaj? Casa Memorială <<George Pop de Băsești>>, inclusă pe o rută culturală națională. Cu sprijinul Ministerului Economiei și Turismului, cele mai valoroase case memoriale din județul Maramureș au fost incluse pe <<Ruta Caselor Memoriale din România>>, un proiect vital de promovare a acestor obiective culturale la nivel național. Turiștii care vin în Maramureș pot vizita pe această rută culturală opt case memoriale, fiecare cu istoria și farmecul ei: Casa Memorială <<George Pop de Băsești>>, Casa Memorială <<Ion Șugariu>> din Tăuții-Măgherăuș, Castelul <<Teleki>> – Muzeul <<Petőfi Sándor>> din Coltău, Casa Memorială <<Dr. Ilie Lazăr>> din Giulești, Complexul Muzeal și Monumental <<Dr. Vasile Lucaciu>> din Șișești, Casa Memorială <<Elie Wiesel>> din Sighetu Marmației, Casa Muzeu <<Dr. Ioan Mihalyi de Apşa>> din Sighetu Marmației, precum și Casa Memorială <<Stan Ioan Pătraș>> din Săpânța.

Aceste obiective se regăsesc și în alte două rute recunoscute oficial, respectiv Drumul patrimoniului muzeal maramureșean” și <<Patrimoniul muzeal din România>> (pagina facebook George Pop de Băsești)’’, a precizat într-o postare pe pagina sa de facebook preotul greco-catolic Cristian Borz.

Impresionat de povestea de viaţă a renumitului om politic, părintele Cristian Borz a reuşit salvarea unui capitol important din istoria de 100 de ani a României. Alături i-au fost sute de români, unii chiar din străinătate, care au pus mână de la mână pentru a duce la bun sfârşit iniţiativa remarcabilă a părintelui.

Acum, Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin îşi primeşte oaspeţii printre ei fiind și mulţi copii, care au parte de lecţii de istorie pe viu.

Leave a Comment