Proiect de salvare „digitală” a monumentelor sălăjene aflate în pragul colapsului

Alexandru Moldovan

Castelul Bay din Treznea, construcţie în stil neo-baroc, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea şi conacul Hatfaludy, construit în secolul al XIX-lea, două monumente istorice din Sălaj aflate în stare avansată de degradare au fost digitizate şi transpuse în modele 3D de către specialişti, în cadrul unui amplu proiect iniţiat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
Potrivit managerul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, proiectul „Pixels for Heritage”, realizat în parteneriat cu INP, îşi propune salvarea digitală a monumentelor istorice, dar şi sensibilizarea populaţiei şi autorităţilor privind situaţia lor.
„Acest proiect îşi propune o formă de salvare digitală a monumentelor sălăjene, a căror situaţie nu este fericită deloc şi credem noi că atât salvarea lor digitală, cât şi posibilitatea de a ajunge către publicul larg cu informaţii despre ele poate să le ofere măcar unora dintre ele şansă la supravieţuire, măcar în al XII-lea ceas. Asta arată că dincolo de eforturile noastre de modelare 3D, noi de dorim ca acest proiect să aibă şi o componentă de sensibilizare, a publicului în primul rând, care să fie atent la aceste monumente pe care le are şi care sunt cartea de identitate şi de sensibilizare a autorităţilor locale ce deţin în proprietate asemenea monumente”, a declarat Corina Bejinariu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În acelaşi context, Bogdan Şandric, director adjunct al INP, a precizat faptul că proiectul început în Sălaj – unde au fost deja scanate şi urmează a fi digitizate un total de opt monumente istorice, se va extinde şi în alte zone ale ţării şi va viza şi situri arheologice, în perspectiva realizării unui centru naţional de digitizare pentru forme ale patrimoniului cultural.
Cercetătorul ştiinţific Horaţiu Cociş, din cadrul Muzeului Judeţean Zalău a adăugat că primele două monumente din Sălaj pentru care s-a realizat deja un model 3D texturat sunt Castelul Bay din Treznea şi conacul Hatfaludy din Hida.
Potrivit datelor de pe pagina dedicată de Facebook, „Pixels for Heritage”, conacul Hatfaludy a fost construit în secolul al XIX-ea de către familia Hatfaludy pentru fiul lor, István, conacul fiind locuit de familie până la naţionalizarea lui din timpul regimului comunist. În anul 2001, moştentorii familiei Hatfaludy au retrocedat conacul, vânzându-l ulterior unei întreprinderi private. În prezent, conacul este într-o stare avansată de degradare, acoperişul fiind aproape complet distrus, iar interiorul puternic avariat.
În ceea ce priveşte castelul Bay din Treznea, proprietate a familiei grofului Ferencz Bay, acesta a fost o construcţie în stil neo-baroc, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. Din punct de vedere arhitectural, castelul a avut două corpuri principale şi mai multe turnuri, corpurile fiind legate între ele de o replică a punţii suspinelor din Veneţia. După fuga din 1944 a grofului Ferencz Bay, responsabil pentru masacrul horthyst din 9 septebrie 1940, castelul este transformat în sediu CAP. În perioada imediat următoare anului 1990 castelul intră într-un proces rapid de degradare, astăzi fiind aproape de dispariţie.
Modele 3D texturate pot fi vizualizate pe site-ul specializat https://sketchfab.com, putând fi accesate şi de pe pagina dedicată proiectului, la adresa https://www.facebook.com/ mjiazinpPFH/.
Pe lista monumentelor ce urmează a fi reproduse în format digital se mai află conacului construit de Wass de Tega, la jumătatea secolului al XIX-lea, la Românaşi, conacul, biserica şi cripta familiei Jósika din Surduc, precum şi turnul bisericii ridicate de János Haller, în 1783, la Gârbou.
Rezultatele de până acum ale proiectului vor fi prezentate publicului din Sălaj vineri, 13 septembrie, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

One Thought to “Proiect de salvare „digitală” a monumentelor sălăjene aflate în pragul colapsului”

  1. Transilvan

    Castelul din Treznea ar trebui reabilitat si facut muzeu, sa stea marturie pentru atrocitatile din trecut, de ambele parti: Treznea, Ip, Gradinari, Tarcaia, etc. Sa stea dovada vie a faptului ca violenta si ura nu duc nicaieri, ca tot noi, cu totii, indiferent de etnie, reprezentam Ardealul, cu bune si cu rele.

Leave a Comment