Cel mai mare centru de bolnavi psihic din Sălaj, o ”bombă cu ceas”

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică (CRRN) Jibou, cel mai mare centru de bolnavi cronici din Sălaj, funcţionează fără medic psihiatru şi, în plus, se confruntă cu o lipsă acută de personal: şase asistenţi medicali la 118 bolnavi psihic.

Situaţia este relatată de angajaţii  Centrului, într-o petiţie, fiind confirmată de conducerea Direcţiei de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, direcţie în subordinea căreia se află CRRN Jibou. La Centru sunt internaţi 118 bolnavi cronici care sunt trataţi, îngrijiţi şi supravegheaţi de către şase asistenţi  medicali şi 32 de infirmieri. Angajaţii Centrului  susţin la ”unison” că  majorarea salariilor asistenţilor medicali a produs o reacţie negativă, neaşteptată din partea conducerii DGASPC  Sălaj şi că, în loc să se facă angajări de asistenţi medicali şi infirmieri, se lucrează cu personal mimin, adică un asistent medical şi 4-5 infirmieri pe tura de serviciu, 12 ore,  la 118 bolnavi. Acest program de lucru a funcţionat  până în decembrie 2018. Potrivit acestora, începând din acest an, ianuarie 2019, s-a modificat programul de muncă al asistenţilor medicali la două schimburi de câte opt ore: tura I de la 7.00 la 15.00, respectiv tura II de la 14.00 la 22.00, iar conducerea a hotărât că nu mai este nevoie de serviciul asistenţilor medicali, astfel bolnavii psihic cu grave tulburări de comportament, agresiv fizic, rămân pe timpul nopţii fără asistenţi medicali, supravegheaţi de patru maximum cinci infirmieri. Angajaţii de la CRRN Jibou susţin că, pe timpul nopţii, au loc mai multe incidente în rândul bolnavilor constând în: crize de agitaţie psihomotorie, crize de epilepsie, agresiuni fizice, insomnii, tentative de suicid, fuga din unitate şi multe altele. De asemenea, în aceste cazuri asistenţii medicali sunt indispensabili, iar infirmierii de serviciu nu au competenţele necesare asigurării medicale constând în administrarea de tratament injectabil sau luarea unor decizii eficace în funcţie de situaţia bolnavilor. Directorul Centrului, Ronela Pop, confirmă acest aspect: “Este adevărat, însă în ceea ce priveşte angajarea de personal, atât prevede organigrama. Eu nu pot să fac angajări. Ne descurăm destul de greu. Funcţionăm fără medic psihiatru. Odată pe săptămână vine de la Cluj un medic specialist şi consultă bolnavii. În rest, ne adresăm telefonic medicului în funcţie de cazurile pe care le avem şi de starea pacientului, iar tratamentul îl obţinem prin telefon. El ne spune ce să administrăm şi cum. Atunci când agitaţia este mare în rândul unor bolnavi se administrează diazepam”.

CRRN Jibou funcţionează ca o bombă cu ceas

Din cauza lipsei de personal, angajaţii unităţii susţin că merg zilnic la serviciu cu teamă, aşteptându-se să se  producă incidente grave. ”Unitatea funcţionează ca o bombă cu ceas”, au precizat aceştia. Din cei 118 bolnavi neuropsihic internaţi, peste 70 la sută sunt diagnosticaţi cu schizofrenie paranoidă, mai exact sunt bolnavi cu grave tulburări de comportament, agresivitate fizică colaterală, dar şi asupra personalului angajat; depresii cu tentativă de suicid; crize de epilepsie şi bolnavi psihic puşi sub interdicţie.

 

O bolnavă, lasată nesupravegheată, şi-a măcelărit mama

În anul 2015, o bolnavă internată la CRRN Jibou a fost învoită în familie, în Zalău,  pentru câteva zile şi rămânând nesupravegheată şi-a măcelărit mama. O asistentă medicală de la Centru a suferit arsuri profunde ale membrelor inferioare încercând să salveze un bolnav care şi-a incendiat salteaua. De asemenea, în urmă cu câţiva ani o bolnavă a avut o tentativă de suicid prin strangulare, dar a fost salvată de personalul medical. În urma acestui caz s-a făcut angajarea a patru infirmieri şi s-a aranajat un izolator. Angajaţii CRRN Jibou susţin că acest izolator nu există în actuala unitate. Tot la centru din Jibou, un alt bolnav l-a atacat pe şeful centrului P.M. în biroul său. Dacă  nu se afla cineva, în preajmă, să intervină pentru a-l salva,  şeful Centrului putea fi omorât. Bolnavul în cauză a fost escortat de poliţie şi internat la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei. ”Avem nenumăraţi bolnavi care fug din unitate, problemă care se rezolvă prin pedespsirea <<acarului Păun>>, adică infirmieri şi asistenţi medicali de serviciu, prin pedepse pecuniare. În ultimii ani au ieşit la pensie mai mulţi  asistenţi medicali şi, în locul lor, nu s-au mai făcut angajări. Însă, aceştia alături de  infirmieri sunt cei care se confruntă zi de zi cu tulburări grave ale acestor bolnavi. Conducerea aşteaptă să se întâmple ceva, pe urmă se iau măsuri, în loc să se prevină diversele incidente. Am putea enumera  multe alte incidente care din păcate sunt muşamalizate pentru a nu se observa gravitatea lor şi lipsa de personal medical”, au mai precizat angajaţii centrului. Potrivit acestora, conform regulamentului de funcţionare (ROF), Centrul trebuie să funcţioneze cu zece asistenţi  medicali, nicidecum cu şase, dar evident şi cu un medic psihiatru, iar singura soluţie  este angajarea de personal pentru a se putea asigura  continuitatea  muncii.

De  cealaltă parte, conducerea DGASPC Sălaj spune că activitatea privind personalul instituției de la JIBOU se desfăşoară conform legii. Concret, numărul angajaţilor de la Centru este atât cât prevede legea. ”Am luat şi noi la cunoştinţă aceste aspecte care ne-au fost semnalate şi care au fost, de altfel, înaintate spre verificare Inspectoratului Teritorial de Muncă, care face verificări la faţa locului”, au precizat reprezentanţii DGASPC Sălaj. Cât despre lipsa unui medic psihiatru la CRRN Jibou, reprezentanţii DGASPC Sălaj au precizat că s-a organizat concurs pentru ocuparea postului, însă nimeni nu s-a prezentat.

Alte articole

2 Thoughts to “Cel mai mare centru de bolnavi psihic din Sălaj, o ”bombă cu ceas””

  1. Anonim

    La centrul de batrani din Crasna 4-5 persoane internate sunt slugile directoarei pesediste.Masina centrului duce persoane internate in centru la lucru la directoarea acasa .Nici mancare nu lke da de acasa.aduce de la centru.Sotul directoarei este soferul care poarta la lucru pe mosie.Vorba ceea sclavi pe mosia sefului pesedist !Asta inseamna sa fii pesedist.Nu ai russine si nici credinta.Cine se sesizeaza ?

  2. Anonim

    Faceți o anchetă serioasă. Veți fi surprinși până unde ajunge caracatița… Întrebați de șeful serviciului resurse umane, el este inginerul care conduce de fapt Dgaspc Sălaj.

Leave a Comment