Opera scriitorului Stefan Goanta, gustata de cititorii initiati

Opera scriitorului Stefan Goanta, gustata de cititorii initiati

Prezentarea operei si personalitatii scriitorului salajean Stefan Goanta, eveniment organizat de Biblioteca Judeteana Salaj, a insemnat nu o reuniune culturala cu conotatii academice, ci o intalnire de suflet. La manifestare au participat oameni de cultura salajeni, scriitori, cadre didactice, fosti elevi din Galgau Almasului, Zalau si Timisoara ai lui Stefn Goanta, membrii trupei de teatru coordonata de acesta, precum si Irina Goanta, sotia scriitorului. Intrunirea a debutat cu un moment de reculegere in memoria scriitorului, in 19 octombrie s-a implinit un an de cand Stefan Goanta a murit.

Despre prima lucrare prezentata, Stefan Goanta-Am fost publicat, care este un volum de proza scurta, au vorbit scriitorii Marcel Lucaciu, Iuliu Suciu si Ion Pitoiu. Acestia au analizat opera in ansamblul ei, dar si cartea, remarcand stilul aparte abordat de Goanta, limbajul elevat, folosit in paralel cu cel popular.

Opera lui Stefan Goanta se adreseaza cititorului initiat in lectura, avand in vedere ca prozele lui Stefan Goanta au finaluri scurte, surprinzatoare si cu mesaj profund, a remarcat Florica Pop, directorul BJ Salaj.

In cel de-al doilea volum prezentat, Stefan Goanta vazut de …, au semnat si au facut referire la opera lui Goanta, critici cunoscuti precum: Irina Petras, Dumitru Micu, Constantin Cublesan, precum si scriitorii salajeni: Iuliu Suciu, Marcel Lucaciu, Ion Pitoiu, Ileana Petrean Pausan. Ultimele doua titluri din carte ii apartin scriitorului Scriu pentru a dialoga cu mine insumi si Salajului ii datorez mult. Respectul fata de meleagurile pe care s-a nascut si unde a dorit sa traiasca este oglindit si prin doua lucrari, care ar putea fi reeditate, la initiativa directorului BJ. Este vorba de antologiile de folclor transilvanean si mai ales salajean: Du-te dor, vino dor si De dor si de omenie, care au stat la baza multor lucrari de folcloristica si etnologie.

Leave a Comment