Luminația, noaptea în care mormintele devin altare ale luminii

Ziua de 2 noiembrie, deși nu este trecută în calendarul ortodox ca zi de pomenire a morţilor, este o zi în care creştinii îşi cinstesc şi îngrijesc mormintele şi amintirile celor trecuţi în nefiinţă. Credincioşii merg la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii. Se spune că de Luminație  porţile “tărâmului de dincolo” se deschid iar cei plecați într-o lume mai bună vin să-i viziteze pe cei dragi. Ziua Morţilor este un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani. Deşi, la origine, este o sărbătoare catolică, occidentală, Luminaţia – cum mai este numită noaptea de dinaintea Zilei Morților – a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici sau protestanţi). La început era sărbătorită pe 2 noiembrie, prima zi a lunii fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, însă, cu timpul, credincioşii au început să o sărbătorească cu o zi mai devreme, odată cu Ziua Tuturor Sfinţilor. În această zi, preoţii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuţi în nefiinţă, iar cei vii vor da de pomană în memoria oamenilor dragi şi pierduţi. În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic “altar al luminii”. Mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. În seara de Luminație, „ajunul Luminației” și noaptea de 1 spre 2 noiembrie, credincioşii merg la mormintele celor adormiţi pentru a se ruga pentru sufletele lor şi pentru a aprinde lumânări. Înconjurate de lumina tremurândă a candelelor, crucile par nişte porţi spre lumea de dincolo. O sărbătoare pioasă, care, de sute de ani, înseamnă un refuz al uitării. Buchete de flori, majoritatea specifice acestei perioade, aranjamente florale, jerbe, coronițe, lumânări și candele frumos ornamentate sunt aduse de aparținătorii celor dispăruți și așezate pe morminte sau în jurul lor. Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile “tărâmului de dincolo” se deschid, iar cei plecați vin să îi “viziteze” pe cei vii. De Ziua Morţilor, bucuria “reîntâlnirii” cu sufletele rudelor trecute în Lumea de dincolo depăşeşte de cele mai multe ori tristeţea specifică unei comemorări.

Foto: Cimitirul Zalău în noaptea Luminației © prof. Mirel Matyas

 

 

3 Thoughts to “Luminația, noaptea în care mormintele devin altare ale luminii”

  1. Anonim

    Hello, 2 noiembrie ? Pe bune ?

    1. Anonim

      Ziua morților sau luminația (în latină commemoratione omnium fidelium defunctorum, „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie[1], a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman). sursa wikipedia. Mai invață inainte sa comentezi.

  2. Anonim

    ajunul Luminatiei este 1 niv, ziua mortilor in 2, sarbatoarea incepe din 1 noaptea cu ajunul Luminatiei dar ziua mortilor e sambata 2 noiembrie

Leave a Comment