Fascinanta cultură tradiţională din Maramureş, în expoziţie la Centrul de Cultură

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit miercuri, 7 octombrie, vernisajul unei inedite expoziţii de fotografie etnografică. Este vorba despre expoziţia rezultată în urma ediţiei a XIII-a a Taberei “Fotoetnografica”, care se desfăşoară în cadrul Festivalului Artelor “Muza Fest”. Expoziţia care poate fi admirată până în 21 octombrie este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş şi s-a desfăşurat în zona din stânga şi dreapta Tisei maramureşene, în satele româneşti din Ucraina, dar şi în satele ucrainiene şi ungureşti de la noi, la care au participat pe lângă fotografi români şi doi fotografi din Ucraina.

 

Frumuseţea culturii tradiţionale imortalizată în fotografii

Astfel, la CCAJ Sălaj pot fi admirate 64 de fotografii reprezentative despre zonă şi oamenii locului, viaţa de zi cu zi, munca dar şi sărbătoarea, specificul arhitectural din zonă, interioare tradiţionale, dar şi schimbările influenţate de modernism, meşteşugurile tradiţionale şi portul popular,  semnate de: Daniela Stănoiu din Aiud, Dan Ceuca şi Nicolae Hauca din Cernăuţi – Ucraina, Gheorghe Petrilă – Oradea, Vasile Timur Chiş din Sighetu Marmaţiei, Tudorel Ilie şi Felician Săteanu din Baia Mare. La vernisaj au luat parte reprezentanţi ai CCAJ Sălaj, artistii fotografi, un public numeros şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai CJCPCT Maramureş. “Identitatea spirituală a Europei înseamnă printre altele şi acele identităţi particulare ale ţărilor, ale naţiunilor care compun Europa. Iată şi noi suntem aici cu o expoziţie care vine să sublinieze câte ceva din identitatea spirituală a românilor. Trebuie oare să ne afirmăm noi ca şi europeni, dacă vreţi, sau ca români în al doilea rând să ne afirmăm identitatea spirituală sau nu? A ajuns omenirea la acest stadiu în care nu mai contează nimic, în care orice grup etnic, orice popor, trebuie să aibă dreptul de a încerca şi a impune un alt model cultural? Eu cred că nu! Şi această expoziţie vine să sublinieze ceea ce încerc eu să sugerez: un model cultural nu poate şi nu trebuie să fie înlocuit de un alt model cultural!”, a declarat în deschiderea vernisajului directorul CJCPCT Maramureş, Ştefan Mariş.

Proiectul „Fotoetnografica” a demarat în anul 2007, ca o necesitate de a “scana” fotografic zonele păstrătoare de cultură tradiţională în Maramureş. Scopul proiectului este de a arhiva şi promova prin expoziţii itinerante şi albume foto, specificitatea şi diversitatea culturii tradiţionale maramureșene. Expoziţiapoate fi admirată zilnic în intervalul orar 8 – 16.

Leave a Comment