Ceramica de Zalău, vedetă la Muzeul Astra din Sibiu

Muzeografii Camelia Burghele, Szabo Attila și Emanoil Pripon deschid astăzi, la Sibiu, ”Un altfel de târg al olarilor”, ediția a IX-a, organizat de Muzeul Astra, unde ceramica de Zalău este vedeta evenimentului.
”În secolele XIX-XX Zalăul a fost unul dintre cele mai fertile şi reprezentative centre de olărit din Transilvania, producând o marfă de calitate ridicată, specifică standardelor cerute de prevederile breslei.
Marfa specială a fost ulciorul de apă nesmălţuit, vas răspândit în arie largă începând din mijlocul Transilvaniei până prin zona transdanubiană din Câmpia Maghiară.
Totodată marfa smălţuită produsă la Zalău cu un decor aflat sub influenţa ornamenticii centrelor posthabane a fost şi este una dintre cele mai căutate piese de colecţie, atât în context muzeal, cât şi în cel privat.
În cadrul unui program amplu de cercetare, specialiştii Muzeului din Zalău sunt preocupaţi de cunoaşterea mai profundă şi promovarea centrelor sălăjene de olari şi a produselor acestora, atât prin intermediul unor publicaţii, cât şi prin expoziţii sau prezentări pentru publicul larg şi cel de specialitate. Simpozionul de la Sibiu are în acest an ca temă de reflexie şi temă de concurs pentru olarii invitaţi tocmai ceramica de Zalău” – a declarat Szabo Attila.
M. S.

Leave a Comment