ASTRONOMIE, o revistă electronică pentru iubitorii genului

A apărut primul număr al revistei electronice Astronomie, editat de Societatea Română pentru Astronomie Culturală (S.R.P.A.C) cu sediul în Timișoara. Revista apare în format digital, putând fi citită online pe dispozitive mobile și calculatoare personale. Apare de patru ori pe an, în preajma echinocțiilor și solstițiilor, fiind o revistă de popularizare, non-tehnică care își propune să atingă toate aspectele astronomiei de amatori și profesioniști. Temele principale sunt concentrate pe noutăți și curiozități din domenii cum ar fi: astronomia în cultură, astronomia observațională, educație, noutăți științifice sau idei de excursii și concedii.

Editorul revistei este Marc Frîncu – conferențiar universitar doctor la catedra de informatică a Universitații de Vest Timișoara, președintele SRPAC și vicepreședintele Societății Europene pentru Astronomie în Cultură (SEAC). Redactorii primului număr al revistei sunt: Ștefan Pop-Coț, Mirel Matyas, Dimitrie Olenici și Ioan Adam.

Sălajul este reprezentat în acest prim număr, la rubrica ”Idei de Weekend” printr-un material intitulat ”Sisteme solare din bisericile de lemn sălăjene” semnat de profesorul Mirel Matyas de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Sunt descrise într-un stil atractiv reprezentările din pictura bisericilor de lemn din Bulgari, Ulciug (modele de sisteme cosmologice geocentrice) și Domnin (model de sistem solar mixt geo-heliocentric). Este o variantă prescurtată a capitolului ”Modele cosmologice în bisericile de lemn sălăjene” din lucrarea ”Astronomia Străbunilor. Arheoastronomie și etnoastronomie pe teritoriul României” (Szeged, 2019). De asemenea pe blogul Foto-Travel (www.mirel-matyas.blogspot.ro) dar și în cotidianul Magazin Sălăjean au apărut ample articole despre sistemele solare din bisericile amintite.

Societatea Română pentru Astronomie Culturală (S.R.P.A.C.) s-a înființat în anul 2017 pentru a promova astronomia culturală, adică interferența științei cu domeniul cultural, istoric, social, artistic, arhitectural și etnografic. Până acum au fost organizate trei sesiuni de comunicări științifice la Timișoara, reunind pasionați ai astronomiei (amatori și profesioniști) din România, Serbia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova și Venezuela.

Revista Astronomie poate fi citită online aici: https://pub.lucidpress.com/revista-astronomie-2021-1?fbclid=IwAR2aevyld8yADlpF6Hxnrq-rCVDOy2Bze3yUWMEhdf72BPRJKRpPSIlRcFc#CZATLNs9hCSg

M. S.

Leave a Comment