Însămânţările de toamnă în Sălaj, afectate de secetă

Alexandru Moldovan

Agricultorii din Sălaj nu au putut face însămânţările de toamnă din cauza secetei ce afectează terenurile agricole, în condiţiile în care în judeţ nu a mai plouat de peste două luni.
„Însămânţările de toamnă trebuiau finalizate până acum, însă terenul este foarte uscat şi agricultorii nu le-au putut face. Nu a mai plouat de două luni şi jumătate. S-au cultivat doar mici suprafeţe cu rapiţă, însă şi în acest caz sunt probleme, pentru că plantele nu au prea răsărit. Dacă nu intră în iarnă cu un număr suficient de frunze şi o grosime corespunzătoare a tulpinii, plantele nu rezistă”, a declarat, miercuri, Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.
În ceea ce priveşte culturile agricole din acest an, Valentin Duca a precizat faptul că ele sunt la nivelul anului precedent, cea mai importantă cultură fiind cea de porumb, cu 31.000 de hectare şi o producţie estimată de circa cinci tone la hectar.
La nivelul judeţului s-au mai cultivat suprafeţe importante cu grâu şi secară – 7.500 hectare, floarea soarelui – 6.000 hectare şi cartofi – 6.000 hectare.
Totalul suprafeţei arabile din Sălaj este de 121.000 de hectare, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj precizând că doar 2.000 – 3.000 din această suprafaţă nu sunt cultivate.

Leave a Comment