S-a deblocat programul Casa Verde pentru Fotovoltaice

Mult așteptatul program „Casa Verde pentru Fotovoltaice” a fost deblocat în data de 23 ianuarie, la ora 10. Vă reamintim că acesta a fost oprit la finalul anului trecut, după ce un instalator a contestat în instanţă faptul că nu a fost acceptat în acest program. Între timp, acesta a ajuns la o înțelegere cu autoritățile și a renunţat la proces, astfel că procedura de înscriere a celor interesați a fost reluată după patru luni. Doritorii au la dispoziţie 90 de zile pentru alegerea unui instalator validat, utilizând aplicaţia pusă…

Mai mult...

Cod QR pe diploma de absolvire a liceului și facultății

Începând din acest an, diploma de absolvire a liceului, precum şi certificatul de acordare a definitivării în învăţământ vor conţine un cod QR. Această inițiativă a Ministerului Educației se extinde începând cu anul școlar viitor, 2024 – 2025, pentru toate formularele actelor de studii din țara noastră. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat săptămâna trecută că prin acest nou mod de abordare se are în vedere facilitarea accesului la informaţii care vor ușura validarea şi conformitatea diplomelor direct în baza de date a ministerului. Totodată, având în vedere noile directive…

Mai mult...

Falsa problemă a concediilor medicale

Începând cu 01.01.2024, conform OUG 115/12.2023, pentru concediile medicale plătite se va reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS), acest lucru însemnând că angajații aflați în concediu medical vor încasa mai puțini bani. Există și două excepții, respectiv concediul medical pentru accidente de muncă și pentru boli profesionale, aceste concedii fiind reglementate de un alt act normativ decât OUG 158/2005, respectiv de Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Cu alte cuvinte, se plătește CASS la CASS, deoarece Fondul din care se achită concediile medicale…

Mai mult...

Atât s-a putut! HC Zalău a pierdut la zece goluri duelul cu CSM Bucureşti

În faţa unei săli arhipline, HC Zalău a încercat să se ridice cât mai mult la nivelul campioanei CSM Bucureşti, adversar pe care l-a întâlnit miercuri dimineaţa, în Sala Sporturilor „Gheorghe Tadici”. Prima parte a fost una destul de echilibrată, la finalul căreia, „tigroaicele” au intrat la cabine cu avantaj de patru goluri, 15 – 11. În repriza secundă, apărarea Zalăului nu a mai funcţionat la fel de bine, iar în atac s-a ratat mai mult decât în prima parte, chiar şi patru aruncări de la şapte metri. CSM Bucureşti,…

Mai mult...

Sălăjenii pot solicita compensarea banilor cheltuiți pentru lemnele de foc

Regia Națonală a Pădurilor – Romsilva și Compania Națională „Poșta Română” au încheiat un protocol de colaborare prin care beneficiarii cardurilor de energie să poată utiliza sumele alocate în vederea achiziționării de lemn pentru încălzire de la unitățile din structura regiei. Astfel, în baza cardului de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, a actului de identitate al beneficiarului de sprijin şi a facturilor emise de ocoalele silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, persoanele fizice pot solicita compensarea sumelor aferente…

Mai mult...

Sute de sălăjeni au sărbătorit Unirea Principatelor Române alături de Nicolae Furdui Iancu

Împlinirea a 165 de ani la Unirea Principatelor Române a fost marcată, aseară, la Zalău, prin spectacolul „Hora noastră cea frățească”, organizat de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultura si Artă al Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău. Pe scenă au evoluat Ansamblul Folcloric „Meseșul”, Ansamblul „Meseșul Junior” și grupul „Veteranii Meseșului”, spectacolul continuând cu recitalul cunoscutului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de Grupul Instrumental Folcloric „Crai Nou” din Alba Iulia. În sala arhiplină au răsunat cântece patriotice precum „Noi suntem români”, „Treceţi batalioane…

Mai mult...

Poziţia Marilor Puteri faţă de Unirea Principatelor Române

Dănuţ Pop Reprimarea revoluţiei de la 1848-1849, prin intervenția militară a marilor imperii vecine, a fost urmată, în Principatele Române, de o dublă ocupaţie, otomană şi rusă, care a durat până în 1851. Regimul vechi al Regulamentelor organice a fost restabilit. Se părea că realizarea idealurilor revoluţiei s-a îndepărtat foarte mult. Totuși, după doar zece ani, Moldova şi Ţara Românească erau unite într-un singur stat. Cum a fost posibil acest fapt? Analiza procesului istoric care a dus la Unirea din 1859 implică cercetarea nu doar a factorului intern, esențial, ci…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 24 ianuarie

1889: Laurenţiu Bran publică la Şimleu Silvaniei prima traducere a lui Mihai Eminescu în limba maghiară, în gazeta „Szilagy-Somlyő” S-a întâmplat în 24 ianuarie 1732 – S-a născut Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, autorul francez al unor texte de teatru, dintre care două au cucerit o mare popularitate: „Bărbierul din Sevilla” şi „Nunta lui Figaro”. Sub paravanul peripeţiilor ilare, el pune în discuţie un întreg sistem social, contestând privilegiile aristocraţiei. 1849 – S-a născut Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la…

Mai mult...

24 Ianuarie 1859 – Unirea Moldovei cu Țara Românească

I. Problema românească – problemă europeană În Războiul Crimeii (1853-1856), Rusia este înfrântă și, după Congresul de la Paris, din 1856, protectoratul ei asupra Principatelor încetează. Locul protectoratului ei asupra Principatelor este luat de garanția colectivă a Marilor Puteri europene, semnatare ale Tratatului de pace, din 1856, de la Paris (Franța, Anglia, Austria, Rusia, Prusia, Imperiul Otoman și Sardinia), cu menținerea suzeranității otomane. Occidentul încurajază o structură statală viabilă între Rusia și Imperiul Otoman. Încă din fazele preliminare ale Congresului de la Paris, din 1856, reprezentantul Franței a abordat problema…

Mai mult...