Ce e bine să avem pe masa de Revelion pentru a avea noroc în noul an

Ne mai despart doar câteva ore de noul an, motiv pentru care românii superstiţioşi au pornit deja în căutarea alimentelor care le vor aduce sănătate și bunăstare în noul an. Tradiția și obiceiurile locale spun că pe masa de Revelion trebuie să avem obligatoriu anumite alimente pentru a ne merge bine în anul ce vine. Peștele și preparatele din pește sunt primele pe lista gospodinelor. Pe lângă faptul că se spune că peștele ne ajută să alunecăm mai ușor printre griji și probleme în anul care vine, medicii spun că…

Mai mult...

Sălajul, Anul Nou, strigatul din deal, furatul porților și babele din paie

Anul Nou însemna în Sălaj nu doar o masă îmbelșugată, revederea cu prietenii, ci și tradiții, cele mai multe uitate, din păcate. Strigatul din deal, furatul porților și moșii din paie, toate aceste obiceiuri marcau în anumite zone din Sălaj sfârșitul anului și deschiderea porților simbolice pentru primirea Anului Nou. Strigatul din deal sau „vârăitul” era un obicei apreciat, practicat mai ales în satele de pe Valea Agrijului și Valea Someșului. „Era un obicei tare frumos. Feciorii urcau pe dealul de lângă sat și aprindeau un foc mare, se duceau…

Mai mult...

Cum trebuie să ne comportăm de Revelion

Există nenumărate reguli cu privire la felul în care trebuie să ne prezentăm la un eveniment, de la ţinuta vestimentară până la felul în care ne comportăm la masă. Multe din reguli sunt destul de greu de respectat, însă există câteva, de bază, ce se regăsesc în aproape toate situaţiile, indiferent că discutăm de o petrecere privată, un Revelion la un restaurant ori într-un alt cadru festiv. Prima regulă este aceea prin care răspunsul acordat unei invitaţii este  obligatoriu. Un gest care pare neînsemnat, dar care este extrem de necesar…

Mai mult...

Vom avea un singur încărcător pentru toate telefoanele

Începând de anul viitor mufa USB-C devine obligatorie pentru toate dispozitivele electronice comune din Uniunea Europeană. Acest lucru presupune că vom putea folosi același tip de încărcător pentru toate telefoanele, tabletele, aparatele foto, precum și pentru tehnologiile cu încărcare rapidă comune. Măsura introducerii unei mufe unice de alimentare și transfer de date, care a înlocuit vechea mufă micro-USB, are în vedere o mai bună accesibilitate a utilizatorilor la încărcarea dispozitivelor precum și reducerea deșeurilor electronice. Măsura devine obligatorie, iar potrivit noilor directive europene producătorii de gadgeturi care nu-și vor adapta…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 31 decembrie

1732: împăratul Carol al VI-lea al Austriei semnează actul prin care judeţele Crasna şi Solnocul de Mijloc îşi dobândesc independenţa faţă de Ungaria, rămânând în Transilvania sub denumirea de „Partes reaplicatae”   S-a întâmplat în 31 decembrie 1617 – S-a născut pictorul spaniol Bartolome Esteban Murillo. A pictat, printre altele, ”Imaculata Concepţie”, ”Viziunea Sf. Anton”, ”Fuga din Egipt”) (m.03.04.1682). 1719 – A murit John Flamsteed, primul astronom regal englez, cel care a organizat Observatorul din Greenwich şi a alcătuit primul mare catalog modern al stelelor, în care erau notate peste 3 000 de poziţii…

Mai mult...

Foile de ceapă vestesc un an nou bogat în ploi

În ajun de an nou, în anumite zone din județele Maramureș și Sălaj încă se mai păstrează obiceiul calendarului de ceapă. Acesta este un obicei care durează de sute de ani, fiind transmis din generație în generație. Înainte de noul an gospodinele aleg câteva cepe roșii mari și sănătoase pe care le taie în jumătăți și din care aleg mai apoi 12 foi de ceapă care vor simboliza lunile noului an. În foile alese se presară sare și se lasă peste noapte întinse pe un platou de lemn. Dimineața următoare…

Mai mult...

Cresc veniturile bugetare ca pondere în PIB în anul 2024?

Cel puțin așa își propun guvernanții pentru anul 2024, conform Legii 417 apărută în M.O. 1185/28.12.2023. La cât se estimează că va fi această pondere? Coroborând informațiile din Legea 417 cu un PIB estimat de aproximativ 350 miliarde de euro pentru anul 2024, ar rezulta un procent de 32,8 – 32,9%. Oare este posibilă realizarea acestuia? Pentru anul 2023 acest procent este de 27-28%. Mizând pe faptul că în anul 2024 vor crește impozitele și taxele, că s-au înăsprit condițiile pentru microîntreprinderi, dar și pe o colectare mai bună, mai…

Mai mult...

Un sălăjean are nevoie de ajutor. Casa i s-a făcut scrum

Autoritățile orașului Jibou, mai multe asociații, dar și lideri sportivi locali ne îndeamnă să venim în sprijinul lui Vlad Buda, un sălăjean a cărui casă a fost distrusă într-un incendiu. „În aceste zile de sărbătoare, colegul nostru de la SCO Jibou, Vlad Buda, și familia sa trec printr-o încercare grea. Casa lor a fost mistuită de flăcări într-un incendiu devastator. Să fim alături de ei în aceste momente dificile. Orice ajutor contează. Vă invităm să vă alăturați strângerii noastre de fonduri pentru a le oferi sprijin în această perioadă. Fiecare…

Mai mult...

Cărțile de identitate electronice vor fi gratuite

Potrivit normelor stabilite de Uniunea Europeană, românii sunt nevoiți să-și preschimbe actualele buletine cu noile cărți de identitate electronice până în luna august 2031. De la 1 ianuarie 2024, guvernul din România a decis că toate cărțile de identitate electronice vor fi gratuite în următorii cinci ani. Banii sunt acoperiți prin PNRR, iar investiția este estimată de autorități la 150 de milioane de euro. Potrivit noilor directive, până în 2029, copiii care împlinesc 14 ani până atunci, dar și cei cărora le expiră la termen actuala carte de identitate vor…

Mai mult...