Un bărbat din Agrij a tăiat ilegal 87 de arbori

În perioada 5-7 aprilie 2021, persoane necunoscute au tăiat și sustras 87 de arbori, de diferite specii, dintr-o pădure din comuna Buciumi, proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Volumul de material lemnos sustras a fost de peste 44 metri cubi, iar prejudiciul creat a fost de peste 21 de mii de lei. Persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat, de 36 de ani, din comuna Agrij. Polițiștii Postului de Poliție Buciumi continuă cercetările pentru tăiere fără drept de arbori și furt de material lemnos, în vederea administrării întregului…

Mai mult...

Dispărut fără urmă! Dacă îl vedeți, sunați la 112

Polițiștii din Sălaj caută un bărbat de 35 de ani, din municipiul Zalău – TERHEȘ SERGIU-OCTAVIAN -, după ce aceasta a plecat, la data de 4 septembrie, de la domiciliu și nu a mai revenit. SEMNALMENTE: înălţime  aproximativ 1,80 m, greutate 90 de kg, păr negru, ochi căprui. ÎMBRĂCĂMINTE: la data dispariției, bărbatul era îmbrăcat cu o cămașă albastră, sacou de culoare maro cu carouri, blugi bleumarin și pantofi maro. Bărbatul a plecat cu un VW Passat, de culoare gri, având numărul de înmatriculare SJ-05-DVV Cetăţenii care pot furniza orice informaţii…

Mai mult...

Luna august în cifre

• 1 august – Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9287 lei, potrivit cifrelor BNR. – BNR anunţă că, la data de 31 iulie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 42.768 de milioane de euro, faţă de 42.033 milioane de euro la 30 iunie 2022. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.751 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2022 erau de 48.519 milioane…

Mai mult...

Ziua recoltei la Bădăcin. Comunitatea se mobilizează pentru a salva două fetițe

Localitatea Bădăcin va găzdui sâmbătă, 10 septembrie, Ziua recoltei, un eveniment caritabil susținut de întreaga comunitate locală. În program sunt programate un festin culinar, dar și un program artistic, anunță organizatorii. „Ziua recoltei la Bădăcin” se anunţă un eveniment la care sunt invitaţi să participe toţi cei cărora le plac tradiţiile, recolta bogată şi colorată a toamnei, dar şi delicioasele preparate culinare ale zonei. Acțiunea va fi organizată sub forma unui târg de produse agricole şi culinare oferite de localnici, în cadrul unui eveniment din care nu vor lipsi numeroase…

Mai mult...

Deputații votează o nouă zi liberă

Potrivit unui proiect legislativ care a fost respins la Senat, dar care va ajunge la votul decisiv al deputaților, Boboteaza ar urma să se alăture listei zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, ducând numărul acestora la 16. Boboteaza se sărbătorește pe 6 ianuarie. În momentul de față, Codul muncii stabilește următoarele 15 libere legale: – 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou); – 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); – Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui); – prima și a…

Mai mult...

De câți oameni este nevoie pentru a tăia o panglică la Crasna, de 10, de 11?

La Crasna a fost inaugurată sâmbătă o grădiniță, o unitate de învățământ modernă, o investiție importantă pentru comunitate. Trebuie să recunoaștem asta. La inaugurarea oficială au fost prezenți nenumărați politicieni, iar la tăierea panglicii inaugurale au participat cel puțin 11 sau 12 persoane. Printre cei care au pus mâna pe foarfecă se numără vicepremierul României, Kelemen Hunor, primarul comunei Crasna, politicieni locali ai UDMR, dar și alți invitați. „Când am participat la depunerea pietrei de temelie a grădiniței din Crasna în 2020, am spus că cine construiește o creșă, o…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 5 septembrie

1910: se pune piatra de temelie a Şcolii din Şimişna S-a întâmplat în 5 septembrie 1858 – S-a născut Alexandru Vlahuta, scriitor si publicist, unul dintre teoreticienii samanatorismului, membru de onoare post–mortem al Academiei Române (romanul “Dan”, opera memorialistica “România pitoreasca”) (m.19.11.1919). 1862 – S-a înfiinţat, la Arad, ”Asociaţia naţională pentru cultura şi conservarea poporului român” . 1879 – S-a născut Nicolae T. Deleanu, fitofiziolog şi biochimist; a fost primul cercetător, pe plan mondial, care a semnalat procesul de homeostazie (menţinerea în anumite limite a constantelor fiziologice) a ionilor în organismele vegetale (m.29.05.1959). CALENDAR CREŞTIN: •…

Mai mult...

Școala „Mihai Eminescu”, lacrimile scăpate pe obraz și mâna mamei

Poartă sandale noi și o ține strâns de mână pe mama sa. Pe obraji și-au făcut apariția câteva lacrimi, dar le-a șters repede. Ochii săi albaștri s-au făcut mari la vederea mulțimii de copii. A pășit curajoasă în careu, dar nu și-a lăsat mama de mână. Mama și fiica s-au pierdut în mulțime, clopoțelul a sunat, iar emoția începerii noului an școlar s-a așternut astăzi peste Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău.   În jurul orei nouă, curtea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău s-a umplut. Copii, părinți, bunici, frați, toți au…

Mai mult...

Poți cere 15.000 de lei pentru garduri electrice

Proiectul de ordin aflat în dezbatere publică stabilește o schemă de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice. Programul multianual se aplică la nivel naţional, cei interesați de instalarea de garduri electrice ori a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc.) pot cere sume de până la 15.000 de lei. Pentru a putea cere acești bani, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească următoarele condiții: – să aibă domiciliul în România; – să…

Mai mult...