Urbanism zălăuan

(…) În perioada de înflorire a vieţii urbane în Transilvania medievală, interioarele locuinţelor orăşeneşti şi unele interioare din satele ardelene încep să fie decorate cu diverse piese încă din secolul al XVI-lea. Experimentările decorative europene din secolele următoare – XVII – XVIII şi XIX – sunt adoptate cu puţină întârziere în ţinuturile transilvane, locuitorii acestor zone fiind mai conservatori decât cei din centrul, vestul şi sudul Europei. Decoraţiile interioare în stilurile caracteristice epocilor gotic, baroc, Biedermeier clasic şi transilvănean, art-nouveau etc, au beneficiat de un spaţiu larg de manifestare prin…

Mai mult...

10 Mai a fost Ziua Națională a României

Între 1866-1947 Ziua Națională a României a fost sărbătorită în data de 10 Mai. Mai apoi, între 1948 și 1989 această zi a fost schimbată, de către comuniști, cu ziua de 23 August. Pentru ca, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de Președintele Ion Iliescu, ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională și sărbătoare publică în România, până astăzi. De ce aceste zile naționale deosebite și modul lor diferit de sărbătorire, în cele ce urmează. Declararea în cursul anului 1853 a conflictului armat între Imperiile Rus…

Mai mult...

Bancul zilei

Bulă şi cu Ştrula merg la examen. Strulă da primul examenul: – Care este cel mai bun scriitor român? – Mihai Eminescu. – Când s-a unit România cu Transilvania? – 1918. – Există viaţă pe altă planetă? – Nu se ştie, încă nu s-a descoperit! Ştrulă trece examenul şi îi spune lui Bulă, care era tufă de Veneţia, să dea aceleaşi răspunsuri. Examinatorii îl întreabă: – Cum te cheamă? – Mihai Eminescu. – Când te-ai născut? – În 1918. – Mă, tu ai ceva în cap? – Nu se ştie,…

Mai mult...