Tinerii dezavantajați se vor putea angaja temporar în instituțiile locale

Tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani, care nu au experiență în muncă ori au mai puțin de un an și care provin din sistemul de protecție a copilului, au un copil în întreținere sau execută o măsură neprivativă de libertate vor putea da concurs pentru ocupa un post temporar în instituțiile publice locale. Este vorba despre de un proiect de lege care a trecut recent de votul final în Parlament și prin care va oferi o șansă tinerilor dezavantajați pentru a câștiga experiență în câmpul muncii și pentru a se putea angaja mai ușor apoi.

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe, conform Proiectului de lege privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice la nivel local, a tinerilor dezavantajați.  Proiectul a trecut recent de votul final în Camera Deputaților și va intra în vigoare dacă va fi aprobat și de șeful statului.

În proiect, tinerii dezavantajați sunt cei cu vârste între 16 și 26 ani, care nu au vechime în muncă sau care au vechime în muncă de maximum 12 luni și care:

  • se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta;
  • au cel puțin un copil în întreţinere;
  • s-a aflat sau se află în evidența serviciului de probațiune;
  • se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate ori a unei alte măsuri neprivative, precum amânarea aplicării pedepsei sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci în folosul comunității.

Un procent de 5 la sută din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice locale va fi atribuit, în mod exclusiv, acestor tineri, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă va înceta de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară. Prin urmare, angajarea va fi temporară.

Cum se va ajunge la aceste posturi? Evident, prin concurs. Se vor depune dosare, se va da un interviu și o probă practică, scrie în proiect.

„Anunțul privind declanșarea procedurii de recrutare în vederea încadrării tinerilor dezavantajați se afișează de către angajator într-un loc vizibil la sediul său, pe prima pagină a site-ului instituției, precum și pe pagina de internet www.posturi.gov.ro, în cadrul unei secțiuni speciale, creată de administratorii acestui site sub denumirea  «Pasarela», cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru selecția dosarelor”, se prevede în proiect.

Important de reținut e că angajatorii care vor angaja alte tipuri de candidați pe acele locuri pe care ar trebui angajați tineri dezavantajați vor risca amenzi de până la 1.000 de lei.

Proiectul de lege privind angajarea tinerilor dezavantajați nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Comment