Nu luați antibiotic după “ureche”. Vă puteți alege cu probleme grave

Sezonul rece vine la pachet cu răceli şi cu infecţii respiratorii; tot în această perioadă, unele boli cronice existente, ce se dovedeau controlate terapeutic, se acutizează. Bolile “de sezon” includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa si alte afectiuni acute din sfera ORL. Ele pot suverni şi vara, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon, tocmai din cauza aerului rece favorizant, a scăderii imunitaţii organismului şi a circulaţiei germenilor.
Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, respectiv spălarea mâinilor cu săpun şi apă din abundenţă.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sălaj mai fac, de asemenea, și alte recomandări importante care ne vor ajuta să trecem cu bine peste eventualele situații de boală sau risc: izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi; evitarea colectivităţii – serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii inchise supraaglomerate; folosirea unei batiste sau a unui şerveţel de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei, astfel prevenindu-se răspândirea infecţiei; spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun după strănut, tușit; vestimentație adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuși); amânarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume. Creşterea aportului de vitamine în alimentaţie, în special a Vitaminei C – necesară fortificării sistemului imunitar; mișcare fizică în aer liber, pentru că efortul fizic tonifică organismul; evitarea oboselii fizice și psihice prelungite; evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool.
Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecției și în special a complicațiilor datorate infecției gripale.
În prima săptămână a acestei luni, peste 2.000 de sălăjeni au fost diagnostigaţi cu infecţii respiratorii, cele mai multe la categoriile de vârstă 5-15 ani, respectiv 15-49 de ani. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 195 de pneumonii, un sfert dintre bolnavi necesitând spitalizare. Este foarte important ca atunci când avem primele simptome specifice unei răceli sau chiar de gripă, să nu luăm medicamente din proprie inițiativă! Administrarea de antibiotice, de exemplu, în cazul unei răceli, reprezintă o greșeală foarte mare care ne va putea cauza numeroase neplăceri sau chiar probleme majore. Este foarte important ca medicul să stabilească exact despre ce este vorba pentru a putea fi prescris un tratament medicamentos sau, eventual, injectabil, în funcție de natura bolii – virus sau bacterii. Trebuie știut faptul că atât răceala cât și gripa sunt infecții virale care, deși total diferite, nu pot fi tratate cu antibiotic! Acesta poate fi prescris de medic doar în cazul unei infecții bacteriene asociate acestor două afecțiuni. Administrarea de medicamente fără prescripție medicală, doar pentru că așa am auzit sau am văzut la tv ori în mass media reprezintă un risc major de a deveni alergici, de a declanșa alte probleme de sănătate precum și un risc ca antibioticul administrat greșit să nu mai fie eficient pe viitor, atunci când, poate, va fi o necesitate reală și stabilită medical în a fi administrat. Așadar, medicul de familie este singurul care poate stabili cu exactitate despre ce afecțiune este vorba și ce trebuie să facem.

 

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Nu luați antibiotic după “ureche”. Vă puteți alege cu probleme grave”

  1. Anonim

    Antibiotice nu se pot lua dupa ureche, nu le poti cumpara decat cu reteta !

    1. Anonim

      Asa ar fi legal. Titlul este foarte potrivit, in contextul in care daca ceri ORICE antibiotic la 99% dintre farmacii, il primesti fara probleme. Si fara reteta. Pe ce lume traiti?

Leave a Comment