Mai mult de jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din judeţ nu sunt păzite de nimeni

Grădiniţele Cheud 2, Buciumi, Lupoaia şi Lazuri, şcolile primare din Mesteacăn şi Doh, şi şcoala gimnazială din Buciumi sunt cele şapte unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj care vor funcţiona şi în acest an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Aceştia susţin că situaţia este determinată de o serie de factori, printre care necesitatea realizării unor lucrări de reabilitare a infrastructurii, lipsa apei potabile curente, grupurile sanitare necorespunzătoare ori care au fost modernizate, dar nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei, precum şi lipsa canalizării .

După cum susţine directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, în cursul anului 2018, în cadrul acţiunilor de învăţământ, precum şi în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de Inspecţia Sanitară de Stat, s-au solicitat notificări pentru proiecte de reabilitare/modernizare pentru alte 14 unităţi şcolare. Este vorba despre şcoala şi grădiniţa din Halmăşd (unde grupurile sociale sunt tip latrină, neracordate la apă şi neigienizate), grădiniţa din Bercea (sobe metalice, grupuri sanitare necorespunzătoare), şcolile primare din Bălan, Almaşu şi Chechiş, grădiniţa din Chechiş (necesită lucrări de reabilitare, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare), Şcoala Primară şi grădiniţa din Trestia (clădirile au acoperişul necorespunzător, grupuri sanitare tip latrine, nu există apă potabilă curentă, mobilierul este deteriorat, pardoseala ruptă), şcoala şi grădiniţa din Glod (lipsă apă, clădire şi curte necorespunzătoare, grupuri sanitare necorespunzătoare), grădiniţa şi şcoala din Dolheni (sobe metalice, săli de clasă prea mici).

Sursa citată a mai precizat că au fost depuse cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru şcoala şi grădiniţa Almaşu, Şcoala Mesteacănu, şcoala şi grădiniţa din Halmăşd, Şcoala Bercea, unităţile din Chechiş şi Şcoala Bălan.

O altă neregulă gravă constatată se referă la lipsa măsurilor minime de asigurare a securităţii actului de învăţământ din unele instituţii din mediul rural. Aşa se face că în Sălajul anului 2017, din totalul celor 369 de unităţi de învăţământ de stat, 213 nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme de supraveghere video, iar unele şcoli şi grădiniţe nu sunt nici măcar împrejmuite. În categoria celor din urmă regăsim Şcoala Primară Borza, Grădiniţa cu Program Normal Sînmihaiu Almaşului, Grădiniţa cu Program Normal Lazuri, Şcoala Primară Doh, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Meseşenii de Sus, Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Cheud, Şcoala Gimnazială nr. 1 şi Grădiniţa cu Program Normal Zalha, Şcoala Primară şi Grădiniţa Bercea.

În aceste condiţii, în anul şcolar 2017-2018, la nivelul județului au fost sesizate 28 infracțiuni, 20 dintre ele în mediul urban, arată statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. În cinci cazuri, autorii infracţiunilor au fost elevi; în ceea ce priveşte victimele acestor fapte penale, 25 au fost elevi, iar unul, profesor. „ Din cele 28 infracţiuni, 27 au fost săvârşite în incinta şcolilor, iar una în zona adiacentă. După categoria unitaţilor şcolare, 14 s-au comis în şcolile generale şi 14 în licee”, susţin poliţiştii. Conform acestora, au fost sesizate 14 furturi, 11 cazuri de lovire sau alte violenţe, o distrugere şi o corupere sexuală a unui minor. În topul localităţilor cu cele mai multe infracţiuni petrecute în şcoli, conduce Zalău, cu şapte furturi, două loviri şi o corupere sexuală, urmat de Şimleu Silvaniei, cu trei furturi, o distrugere şi o lovire, Jibou, cu un furt şi o lovire, şi Cehu Silvaniei, cu două infracţiuni de lovire.

În perioada amintită, oamenii legii au aplicat 31 de sancţiuni contravenţionale, 29 dintre ele pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Leave a Comment