RAFTUL CU CARTE: Rafinarea Elixirului – Invataturi despre alchimia interna ale Nemuritorului daoist Zhang Sanfeng

Zhang Sanfeng (張三丰) este unul dintre cei mai cunoscuţi si iubiţi Nemuritori (xian) ai spaţiului spiritual chinezesc, despre care se spune ca a trăit 170 ani, de-a lungul a trei dinastii imperiale, fiind cautat în mod repetat (şi fără succes) de mai marii vremii pentru deosebita sa înţelepciune. Este fondatorul legendar al artei taijiquan‑ului si presupus autor al unor texte ale alchimiei interne (neidan) de o deosebita subtilitate şi cu un caracter foarte explicit. Lucrarea de fata aduna între coperţile ei câteva dintre cele mai importante tratate ale sale despre alchimia…

Mai mult...

Noutăţi filatelice: Pisici

Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale Pisici, prilej de bucurie atât pentru iubitorii de animale domestice, cât și pentru filateliști. Pisica domestică (Felis catus) este un mamifer carnivor de dimensiuni mici. Este singura specie domesticită din familia Felidae. Pisicile pot fi de trei feluri: pisică domestică, pisică de fermă sau pisică sălbatică. Spre deosebire de pisicile sălbatice, care trăiesc în libertate și evită contactul cu oamenii, pisica domestică stă în preajma oamenilor și își limitează instinctul de vânător la specii precum rozătoare și păsări de dimensiuni mici din…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 2 Iulie

1838: se finalizează construcţia Primăriei din Zalău (Primăria veche) CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; Sf. voievod Ştefan cel Mare • Greco-catolic: Depunerea veşmântului Preasfintei Fecioare Maria în capela din Blaherne (în 458) • Reformat: Otto • Romano-catolic: Sf. Otto, episcop; Sf. Blandina, martiră

Mai mult...

Orașul Zalău între anii 1945-1947. Cucerirea puterii politice de către comuniști

Instaurat sub presiunea Moscovei, la data de 6 martie 1945, guvernul procomunist condus de Petru Groza a început epurarea aparatului din administraţia locală pe criterii politice, în vederea susţinerii de către aceştia în campania electorală. În perioada respectivă inclusiv primarii orașului Zalău au fost schimbați foarte des. URSS-ul avea reprezentanță și la nivelul orașului Zalău, prin căpitanul Kastelean Vladimir. Ocupantul sovietic impunea practic totul, inclusiv la nivelul sărbătorilor și comemorărilor. Situația s-a agravat după falsificarea alegerilor parlamentare din 19 noiembrie 1946, desființarea partidelor politice și abdicarea forțată a regelui Mihai…

Mai mult...

Salvăm istoria cu buldozerul: Castelul Bay de la Treznea a fost pus la pământ

Castelul, construit în stil neo-baroc pe la mijlocul secolului al XIX-lea, prezintă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a ”punţii suspinelor” din Veneţia, unică în România, dar care sunt astăzi departe de strălucirea de altădată. După venirea comuniştilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioadă în care a fost câtuşi de puţin întreținut.

Mai mult...

Toneta cu amintiri: înghețata de altădată

Îngheţata – poate cel mai apreciat desert dintre toate, este un produs care s-a bucurat de succes uriaş încă de când a fost inventat, acum mai bine de 300 de ani. Reţetele iniţiale, deşi erau simple, adunau laolaltă ingrediente exclusiv naturale, arome care nu aveau de-a face cu chimia industrială cid oar cu cea… alimentară şi aduceau în vitrinele cofetarilor vestiţi un produs gustos şi sănătos, care mai are în prezent doar o vagă legătură cu ceea ce numim astăzi „îngheţată”.

Mai mult...

Poștașul sună întotdeauna de două ori

Angajaţii Poştei își văd zi-lumină de drumurile lor, multe și lungi; au mereu un aer nostalgic, o tristeţe în priviri şi o apăsare parcă, ce-i însoțește ca o aură. Cu toate acestea, mai ales pe cei de pe traseu, toată lumea îi îndrăgește şi îi aşteaptă pe la uși cu câte un plic, o veste de departe, ori cele câteva bancnote din pensia cea de toate lunile. Poștașul este omul care știe toate poveștile semenilor lui, pe care îi vizitează. El „sună întotdeauna de două ori”, exact ca în titlul celebrului film american. O dată pentru a-și face munca, iar a doua oară pentru a te întreba dacă ești bine…

Mai mult...