Salvăm istoria cu buldozerul: Castelul Bay de la Treznea a fost pus la pământ

Mințile „luminate” ale celor care ne-au condus și ne conduc au mai dus la bun sfârșit un act criminal îndreptat împotriva istoriei noastre, a valorilor patrimoniale pe care încă le mai aveam. Castelul Bay de la Treznea va mai exista, începând de astăzi, doar în fotografii. Nici cei care au venit în urma fostei guvernări nu au depus vreun efort concret pentru ca acest castel să poată fi salvat în ultimul moment, dovadă fiind faptul că astăzi, castelul Bay a dispărut pentru totdeauna. Buldozerul va aduna, în zilele următoare, ceea ce a mai rămas din acest edificiu unic în România, aflat până în urmă cu un an, pe lista patrimoniului național.

Un ordin aparținând unui fost ministru al culturii, Daniel Breaz, persoana cu cea mai mare responsabilitate față de valorile culturale și de patrimoniu din țara noastră, a pecetluit în urmă cu un an soarta a ceea ce mai rămăsese din castelul de la Treznea, lăsat pradă intemperiilor și abandonat complet de autoritățile și factorii de răspundere care s-au perindat la conducerea unor instituții-cheie în ultimele trei decenii.

Situat în centrul satului Treznea, Castelul Bay a aparținut familiei grofului Ferenc Bay, ce a locuit acolo până în 1944, an în care, cu doar câteva săptămâni înainte ca frontul celui de-Al Doilea Război Mondial să ajungă în zonă, a fost părăsit. Groful ungur Ferenc Bay, proprietarul conacului, este considerat a fi responsabil de atrocităţile comise de armata horthystă în ziua de 9 septembrie 1940, în care au fost uciși 86 români și șase evrei din comuna Treznea.

Castelul, construit în stil neo-baroc pe la mijlocul secolului al XIX-lea, prezintă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a ”punţii suspinelor” din Veneţia, unică în România, dar care erau până astăzi departe de strălucirea de altădată. După venirea comuniştilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioadă în care a fost câtuşi de puţin întreținut. După anul 1990 însă, clădirea a fost abandonată și lăsată în voia sorții. Deși inclus pe lista monumentelor istorice din România, ansamblul arhitectural rămăsese, până astăzi, aproape o ruină, uitat de autoritățile locale și centrale, conducerea comunei și localnicii dorind să fie dărâmat. Ne îmbogățim, oare, conștiința, căpătăm plus valoare și creștem chiar și în ochii celor care ar fi venit în județul nostru să viziteze acest castel, începând de astăzi? Poate șterge cupa unui buldozer o pagină de istorie sub forma acestui edificiu care ar fi trebuit protejat – fiind timp de atâtea decenii, parte din patrimoniu? Vom fi, oare, mai liniștiți, mai împăcați, fără această bijuterie arhitectonică, de acum înainte? Întrebări ce ar putea avea, începând de joi, 2 iulie 2020, răspunsuri diferite, unele dintre ele triste.

Fotografia principală (sus) © Horațiu Cociș/Facebook

 

52 Thoughts to “Salvăm istoria cu buldozerul: Castelul Bay de la Treznea a fost pus la pământ”

 1. Anonim

  Stimate autor, daca bunicii domniei tale ae fi fost impuscati de unguri pe.motiv ca erau romani, nu iti ardea acum de „pagini de istorie”…

  1. Laszlo

   Stimate domn, sti sa faci diferenta intre razboi si normalitate? De nu era razboi nu se intampla acel masacru

   1. buteanu

    Nu doar de nu era război, ci de nu obținea horthycultorul Ardealul! Dar l-a obținut, astfel că s-a întâmplat ce s-a întâmplat!

 2. Anonim

  Daca se reabilita castelul grofului, ar fi devenit loc de pelerinaj pt unguri de 15 martie. Si pe Binladen l-au aruncat in mare, din acelasi motiv

 3. Anonim

  Ar fi ideal sa traim in armonie cu ungurii. Din pacate, autorul nu prea stie cat lupta ungurii pt reintregirea Ungariei mari.

  1. Maria

   Unde se dau aceste lupte? La televizor?

 4. Anonim

  Citesc comentariile de mai sus si ma minunez cta prostie si ignoranta zace in unii… Era un obiectiv de patrimoniu, tolomacilor! Urla patriotismul fals si ipocrit in voi. Sunt atatea castele pe lumea asta si atatea cladiri care, in trecut, poate n au fost locurile in care s au scris pagini prea frumoase de istorie insa toate acestea fa parte din trecutul unei natii! Nicio tara sanatoasa la cap nu darama asa ceva! Prostilor! Actele si atrocitatile de atunci, pe care nimeni nu le contesta, si-au primit pedeapsa. Cat despre unguri, mai terminati cu ipocrizia si ura asta absurda. Mai avem niste decenii pana sa ajungem la nivelul lor, lasand la o parte mizeriile pe care si noi le-am facut acestui popor de-a lungul timpului, actele lor fiind, de multe ori, provocate tot de romani! Rusine autoritatilor si celor care au decis sa stearga de pe fata pamantului acest obiectiv de patrimoniu!

  1. Dan

   Ai perfecta dreptate.

  2. Anonim

   Da.Dar acum ne-am razbunat.Cu ungurii am rezolvat-o.Nemtilor le taiem sparanghelul de la radacina.Cu ura domnule.Cu rusii nu prea reusim.Astia suntem.Neam de cacat.

 5. Anonim

  Se putea transforma in MUZEUL DURERII,constructia nevand nici un rol in tragedia din sept. 1940.

 6. anton

  fuarte bine lea facut…. trebuiea sa fie si unguri acasa cand sa daramt

  1. Anonim

   Învață să scrii. Lea se scrie le-a, după ce termini cele 4 clase mai vorbim și despre istorie.

  2. Anonim

   Domnule Anton invata sa scrii ca esti roman (din pacate prost)

 7. Anonim

  Poate șterge cupa unui buldozer o pagină de istorie care ar fi trebuit prețuită, protejată, ajutată să nu ajungă în colaps? / ce vrei să spui prin fraza asta, d/le ziarist?

  1. Dorin

   Asa este, aveti perfecta dreptate. Ne ofuscam degeaba! Se putea face un obieciv turistic, acest castel a facut parte din istoria noastra. Rusine celor care au luat aceasta decizie. Tara cu mai multi prosti in fruntea ei asa cum e Romania nu exista.

 8. Ady

  Tipic cretinism al autorităților din România. Trist că o clădire istorică a fost complet distrusă, având în vedere patrimoniul relativ sărac al Sălajului. În schimb kitch-ul e complet la el acasă în România când ne referim la ce se construiește nou.

 9. Anonim

  Un ziarist nu face partizanat?Da’ce face?Esti complet aiuristic „prietene”.Faci pe doctul insa esti depaaarte.

  1. Anonim

   Nu face, decat daca… naucule. Stii sa citesti?

 10. Anonim

  Suuper tare .Bravo celor care au avut sange in instalatie

 11. Anonim

  A durut de l-ai sters? Fa o fapta buna si cumpara un covrig pentru un sarman. Ia-ti si tie unul!

  1. Florin

   Nu a durut nimic, nu ma intereseaza parerea unei persoane care, dincolo de toate, se adreseaza cu „băi”. Am mai spus de cateva ori lucrul acesta si am spus totodata ca acele comentarii dispar pe loc. V-am raspuns cat se poate de civilizat si am si argumentat. Cand veti invata sa va adresati asa cum se cuvine, nu sa va indreptati frustrarile catre mine sau catre altcineva, fiind si total pe langa subiect, atunci vor ramane si comentariile dvs. Pana atunci, mai cititi, mai invatati. Cu urmatorul comentariu in care mai scrieti fara sa va adresati asa cum ma adresez si eu, dispareti definitiv de aici. In alta ordine de idei, puteti scrie oricand, orice doriti, nu va sterge nimeni comentariile, poate doar robotul, daca postati comentarii in cascada si sunt vazute ca spam de sistem (insa chiar si acelea sunt ulterior restaurate) pentru ca, spre deosebire de toate celelalte publicatii, aici nu se sterg comentarii din motive de „suparare”. E un drept al dvs sa nu fiti de acord cu noi, asa spunea un mare om politic roman. Fiti mai relaxat si, nu uitati: fara bai si mai ori adresare direct pe nume (avem cate un prenume, folositi-l daca va cade greu o altfel de adresare, la o alta persoana (dpdv gramatical)

 12. Anonim

  20.11 ce partizanate visezi, coane?? Daca e vreunul, e pentru a apara un obiectiv de patrimoniu. S a umflat tarata in toti aici care fac ei pe desteptii si fac acuzatii aberante. Ce naiba nu intelegeti? S a daramat o cladire de patrimoniu. Una car eputea fi salavata si transformata, pastrata, nu stiu, protejata cumva . Nu bagat buldozerul in ea. Unde ati mai vazut atata prostie si iresponsabilitate? mai lasati celelalte explicatii care nu isi au rostul in urma acestui gest din partea autoritatilor. E satula lumea de invatacei ca voi, plini de patriotism ca un burtoi plin cu bere.

 13. Anonim

  Buna seara. Va rog sa-mi spuneti daca a existat si unde as fi putut citi si am ratat vreo reactie la decizia d-lui fost ministru Daniel Breaz de a demola acest castel. Si eu sunt de parere ca nu ar fi trebuit demolat, dar nu cred deloc ca cei carora a apartinut au platit pentru ce au facut si nici nu cred ca daca ar fi platit, acesta ar fi fost argumentul pentru care cladirea ar fi trebuit sa stea in picioare. Exista pentru asta cu totul alte ratiuni. Pretuirea as fi lasat-o in seama posteritatii si asta doar din grija pentru sensibilitatile cauzate de rani adanci ale locuitorilor din vecinatate. Am schimbat discursul, nu opinia. Chiar imi doresc sa fiti sanatos.

 14. Anonim

  Aveti perfecta dreptate d.le Negoita! Nu exista nicio ratiune buna sa distrugi un obiect de patrimoniu national lasandu l intentionat sa se degradeze. Ce ar fi sa scapam si de casa lui Ceausescu? E un muzeu vizitat astazi de sute de turisti zilnic. Si casa poporului, ca au murit oameni acolo, si Tranfagarasanul si canalul Dunare M Neagra. Doar prostii isi distrug monumentele. Tot facem.asocieri nationalist lacrimogene, acest castel nu a avut nicio legatura cu masacrul de la Treznea, n a murit nimeni acolo. A stat un nebun in el,asa, si? Pt astada l lasam sa piara. Prostie multa,si la Buciresti si aici asa cum se vede din unele commuri.

 15. io

  si daca era restaurat ..cu sute de mii de euro..sau mai mult …cam care era rezultatul???
  atunci comentarii ca s-a investit prea mult pt..nimic..cu unii nu e bine nicicum…daca se face de ce se face sau e prea scump …daca nu se face …de ce nu se face

 16. Anonim

  Am crezut sincer ca numai comunistii demolau istoria cu buldozerul”,domnilor”istoria se asuma cu bune,cu rele,spre a nu uita si a trage invataminte.Sigur,pentru asta este nevoie si de o bruma de educatie!

 17. Ion

  Ma intristeaza foart mult aceasta stire. Castelul monument istoric trebuia reabilitat si deschis publicului TOCMAI PENTU A-I PASTRA IN MEMORIE PE LOCALNICII UCISI LA IP , TREZNEA SI ALTE LOCALITATI. O intrebare am retorica desigur este bine ca s- a demolat catelul si este la fel de bine ca avem vis a vis de primarie statuia lui Andy Endre ? Daca e sa o dam in nationalism ?

 18. ioan delu

  Aparatorilor castelului va recomand sa adunati locuitorii din Treznea si sa le spuneti ideile voastre.Nu trebuie sa ne jucam cu memoria martirilor. Daca era reabilitat in mod sigur era imediat revendicat si devenea un loc de pelerinaj.Oare de ce a fugit baronul in Ungaria?

  1. Ion

   Bravo popor roman. Lasa-te ucis si calcat in picioare si lasa sa ti-se distruga monumentele in cazul de fata si toate bunurile din tara asta. NE MERITAM SOARTA. SA NU AUD CA VA MAI PLANGETI !!!!

 19. Era timpul

  În sfârșit, români, să ne bucurăm, cuibul criminalului de război bay a fost demolat. MS plânge, nu mă mir, a refuzat și să celebreze centenarul Trianonului, e clar, e o fițuică ungurească în limba română !

  1. Silvia

   Daca MS e „fituica”, celelalte, latrine publicistice veritabile, ce sunt? Ce va mai doare cand spun adevarul si o mai fac si asa cum trebuie. Multa prostie mai zace in unii, fereasca Dumnezeu!

   1. Câte un proverb pt fiecare

    Apropo de prostie, silvie, ție ți se potrivește proverbu, păr lung și minte scurtă !

   2. Anonim

    Silvia, m-am luat cu proverbele și nu am postat ce era important. Ai dreptate, puține ziare au avut curajul să treacă peste neamț și să comemoreze centenarul Trianonului, au am citi numai în Adevărul. Pe plan local, nici GS nu a comemorat centenarul și aceeași postare am avut și în GS, de fițuică ….

 20. Baronul local, Bay

  Daca actionau autoritatile salvatoare de cate ori a atras atentia acest magazin, tot acolo ajungeam.

 21. Anonim

  N-a fost demolat nimic cu niciun buldozer :))) Se joaca niste domni cu literele.

 22. Anonim

  Castelul era construit prin munca, truda oamenilor din Treznea ! Și acuma rodul muncii oamenilor de rănd din sat se pierde ! Castelul reprezenta o valoare, indiferent de către cine era locuit !

 23. Anonim

  Mai sunt si inchisori unde erau torturati romani…omorîți….dar ele sunt in picioare..si lagarele mai exista unde erau chinuti evreii…,spunea un domn mai sus de unele constructii unde au murit oameni….
  Iar daca se pastra si refacut….trasformat intr-un muzeu ,ce era rau in asta….?chiar daca veneau ungurii sa o vada….pt asta ar fii trebuit sa plateasca….deci primaria avea de castigat…si nu doar prin vanzarea unui bilet….
  Istoria nu se sterge….si nu se uita….

 24. Ioan

  Doar un popor condus de imbecili isi darama patrimoniul istoric. Indiferent ca e vorba de lucruri care au durut si dor,in istorie. E o mostra de prostie si indiferenta, inclusiv din partea celorcare fac apologia patriotismului fals si gaunos. Pe model iohanescian,Ne fura Ardealuuuul draaaagi romaaani. Ne meritam soarta. Felicitari pentru articol. Trist.

 25. Tibi

  cazul de la Treznea e caz special și are o soluție specială

 26. Radu Banciu

  Un popor care isi distruge ultimele monumente dintr-o zona a tarii isi distruge istoria, dar si orice speranta de viitor.

  1. O simpla intrebare

   Te referi la poporul maghiar ?

 27. Anonim

  E drept că o bună parte din localnici ar fi dezaprobat restaurarea castelului, dar socotesc de cuviință că s-ar fi câștigat mai mult astfel decât de pe urma distrugerii lui. Viitoarele generații de trezneni vor nutri oricum din ce în ce mai puține sentimente de ură referitoare la masacru și va apărea probabil și în rândul lor părerea de rău că o construcție cu așa o arhitectură frumoasă care ar fi putut servi drept muzeu memorial a fost voit lăsată să cadă. Rămâne Treznea cu obiectivul turistic „terenul de fotbal”. Felicitări Direcției Județene pentru Cultură, mai restaurați încă zece ani casa lui Maniu.

 28. unul cu mare respect pentru istorie

  Din pacate, cand decid masele fie si prin reprezentantii lor – politici -, acestea distrug istoria , nu o creaza, istoria fiind creata si prin monumente. Aceasta este o parte insemnata a psihologiei maselor.

 29. Anonim

  Ar mai fii un comentariu – atrocitatile facute de armata sovietica la noi in tara si exemple de viol, jaf,care s-au soldat si cu decese groaznice, nu ne amintim?, cat despre bocancul bolsevic care a calcat fara mila peste democratia si cultura romana, nimic de reprosat?

 30. Marius

  Cu tristete vad cum se disputa soarta unui castel monument care insa are soarta pecetluita deja.
  Ba ca era mai bine demolat mult mai devreme ba ca ar fi fost mai bine renovat si transformat in muzeu sau cine mai stie ce.
  Un lucru este clar castelul Bay a disparut iar acest lucru nu s-a intamplat (asa cum unii vor sa creada si sa ii faca si pe altii sa creada) mai ales din vina autoritatilor locale pentru care intretinerea castelului si a spatiului ce il inconjoara era o povara financiara destul de mare daca nu chiar imposibila. Daca acest castel s-a vrut renovat de catre multi asa cum reiese din numeroasele articole de presa de ce nu s-a facut acest lucru sau macar demersurile necesare inainte sa ajunga intr-o stare de nerecunoscut si inainte de a intra in administrarea autoritatilor locale????
  Unde erau in anii 90 sau in 2000 cei ce azi isi declara iubirea vesnica si neconditionata pentru castel???
  Castelul nu s-a daramat mai ales din cauza urii fata de groful maghiar Bay Ferenc ci din pricina nepasarii noastre A TUTUROR.
  P.S. La fel se intampla din pacate cu multe monumente si cladiri de patrimoniu din judet sau din tara.

 31. Anonim

  Unde ati vazut, stimate domn, „numeroasele articole de presa”? Eu vad acum la foaie o peroratie lamentabila de magazin de la capatul ulitei. Ca ce? Ca a cazut, ca buldozer, ca istoria… :)))

  1. Anonim

   Ma refeream la articolele din presa județeană.
   Toate ziarele judetene plang cu lacrimi de crocodil degradarea si disparitia castelului.

 32. Anonim

  Lacrimile de crocodil sunt ipocrite ? A

 33. Anonim

  Minunat. Ce penita, ce stil, ce amprenta pe istorie! Suntem praf de stele. Felicitari de la mare.

 34. Anonim

  Castelul Bai trebuia intretinut de urmasii lui Bay nu de victimele lui.

 35. No name

  Crisan Vasile a „branzii”a zis ca daca o sa fie ales primar il reconstruieste castelul singur cu mana lui.

 36. Mon

  Stimate domnule jurnalist,
  poate azi, cu acest articol realizati importanta sprijinului presei in salvarea acestor obiective. Castelul Bay nu mai poate fi salvat, insa cele petrecute pot fi o lectie pentru noi toti. Dumneavoastra, in calitate de jurnalist aveti in mana o ¨arma¨cu un impact foarte puternic, atat la nivelul comunitatii cat si al autoritatilor. Informatia si informarea sunt cele mai puternice arme cu care cineva se poate inarma si apara. Poate ca e momentul sa identificati la nivelul zonei, toate aceste obiective de interes istoric si cultural si sa promovati in presa necesitatea salvarii lor, inainte ca acestea sa fie demolate ori lasate sa se prabuseasca din nepasare. Oricat de multi binevoitori ar fi in zona, cunoscatori si doritori in a salva aceste monumente, nu vor reusi sa faca prea mult fara publicitatea de rigoare in acest sens. Observ din comentariile aparute ca exista o majoritate ingrijoratoare de oameni neinformati cu privire la valoarea acestor cladiri, la modul in care existenta si reabilitarea acestor cladiri pot dezvolta si sprijini comunitati intregi, etc. Sentimente precum ura, in mod normal izvorasc din limtare. Oare daca i-am informa la timp in mod corespunzator si ar fi ajutati prin sprijinul presei sa-si deschida orizonturile si sa vada dincolo de o ura pornita dintr-o limitare si dobandita in timp tot printr-o forma pasiva de indoctrinare, nu s-ar reusi salvarea la timp a acestor monumente, avand si sprijinul comunitatii care fiind informata ar incepe sa constientizeze activ care este valoarea acestor monumente si sa actioneze in consecinta, pentru ca unde vrea unul nu e la fel ca acolo unde vor o suta. As prefera sa ajungem sa citim articole despre cladiri si monumente salvate ori in curs de salvare si sa facem in asa fel incat acest gen de articole de tip „necrologul monumentului” sa nu mai existe. Iar pentru asta presa poate face enorm. Vedem zilnic, in Romania, unde se poate ajunge cu manipularea prin presa. De ce sa promovam „Vulpita”, cand am putea face acelasi lucru pentru salvarea monumentelor istroice si cu rezultate si beneficii pe termen lung pentru o tara intreaga?

Leave a Comment