Nu as refuza niciodata functia de antrenor la Remat Zalau

Nu as refuza niciodata functia de antrenor la Remat ZalauZiaristul de la Graiul Maramuresului, Mihai Muresan, a lansat duminica, la Zalau, a treia carte, intitulata: Mircea Spataceanu, un antrenor de campioni, eveniment la finalul caruia, fostul tehnician al Rematului si al Elcondului ne-a acordat si un scurt interviu.

Mircea Spataceanu a castigat doua titluri de campion cu Elcond Zalau in anii 1997 – 1998, in al doilea an castigand si Cupa Romaniei.

A doua perioada petrecuta la Zalau, la carma echipei Remat, a fost intre anii 2005 – 2007. Echipa purta inca denumirea de Elcond – Remat Zalau, promovand direct in Divizia A la finalul sezonului 2004 – 2005, dupa ce Consiliul Director al FRVolei a hotarat marirea numarului de echipe de la opt la zece.

Mircea Spataceanu ocupa la acea vreme si functia de selectioner la nationala masculina de seniori a Romaniei.

Reporter: Ce v-a determinat sa lansati si la Zalau aceasta carte?

Mircea Spataceanu: Nu a trebuit sa ma gandesc prea mult pentru a ma decide sa lansez si la Zalau aceasta carte. Am cunoscut aici niste oameni deosebiti. Am petrecut la Zalau doua perioade, prima chiar cu rezultate deosebite, si cred ca acest lucru chiar ma obliga sa lansez si aici aceasta carte. Mi-am facut o multime de prieteni aici si am ramas cu Zalaul in suflet. O meritam si eu, ca fost antrenor la echipa din Zalau, cat si cei cu care am colaborat. Cred ca va fi o carte bine primita de zalauani.

Rep.: Cum a fost cea de-a doua perioada petrecuta la echipa din Zalau?

M.S.: Am avut o colaborare buna cu cei din conducerea clubului Remat, in special cu domnul Ciupe. Nu am avut nicio ranchiuna in momentul in care am fost nevoit sa plec, insa dansul a avut si are in continuare viziunea dansului, iar eu o am pe a mea.

Rep.: De ce ati plecat de la echipa in 2007?

M.S.: Domnul Ciupe a zis ca m-ar vedea la un moment dat manager, pe urma director tehnic, iar mie imi place in sala. Eu sunt antrenor si mie acolo imi place, pe banca. Am plecat, dar nu a fost nicio problema. Dansul chiar m-a intrebat daca sunt suparat si de ce plec? I-am spus ca nu sunt suparat, dar ca nu-mi place sa ocup nicio functie in conducere. Avem insa o relatie buna in continuare. Suntem colegi acum in cadrul Consiliului Director al Federatiei Romane de Volei. Nu am refuzat niciodata si nici nu voi refuza vreodata functia de antrenor la Remat Zalau. Cand am venit a doua oara la Zalau, echipa era in Divizia B, iar domnul Ciupe nu uita acest lucru. Imi spune mereu ca nu va uita niciodata ca am venit din postura de antrenor la o echipa care juca o finala de cupa europeana, la Divizia B.

In voleiul romanesc nu se mai obtine performanta decat cu mercenari

Rep.: Exista vreo diferenta intre voleiul din anii 80 – 90 si cel actual?

M.S.: Voleiul nu difera cu nimic, insa exista o alta lume in acest fenomen. Inainte se punea mai mult suflet. Echipa era formata in primul rand numai din romani, iar majoritatea erau zalauani. Erau mult mai putini jucatori straini in campionatul intern. Echipa are rezultate si este foarte bine ca se intampla acest lucru, dar performanta in voleiul de azi se obtine mai mult cu mercenari. Vin, ne iau banii si pleaca, iar voleiul romanesc nu ramane cu nimic. Orasul si Rematul ramane cu titlul, insa la nivel international nu mai facem fata nici la nivel de cluburi, nici la nivel de nationala. A fost adus domnul Moculescu si nici dansul nu poate face performanta, pentru ca sunt tot mai putini jucatori romani care au sansa sa joace si sa se afirme. Suntem intr-o situatie foarte delicata si ne vor trebui multi ani sa ne revenim. In urma cu cinci ani spuneam ca la nivel de baieti nu vom avea niciun rezultat deosebit cu nationala in urmatorii zece ani, iar cinci au trecut deja.

Rep: Vreti sa spuneti ca se poate castiga titlul si cu o echipa alcatuita numai din jucatori romani?

M.S.: Sunt convins ca se poate castiga titlul si cu o echipa formata numai din jucatori romani. Trebuie insa sa li se asigure toate conditiile, iar cineva sa se ocupe serios de ei. Unii conducatori de cluburi mai fac insa greseli, in sensul ca daca am compara salariile strainilor cu cele ale jucatorilor romani si randamentul acestora din teren, lucrurile nu sunt prea corecte. De multe ori jucatorul strain nu e atat de grozav, raportat la banii pe care-i primeste. In opinia mea ar trebui sa se permita maximum trei jucatori straini intr-o echipa.

Leave a Comment