Romania, pe invers

Romanului ii cam place sa se scarpine invers, ducandu-si alene mana stanga in dreapta capului sau pe cea drepta in stanga tartacutei. Asta nu pentru ca nu ar avea ce face, ci dintr-o lehamite si o taraganare a lucrurilor specific balcanica.

Asa se procedeaza in majoritatea situatiilor, fie ca vorbim de probleme de importanta majora sau ca avem in fata aspecte cat se poate de banale. Spre exemplu, ne strofocam si ne agitam cu mic, cu mare ca avem o tara minunata, care ar putea fi exploatata la maxim din punct de vedere turistic, dar nu avem sosele pe care turistii sa curga inspre plaiurile mioritice. Ca nu avem este o certitudine si tot o certitudine este ca nici nu se inghesuie autoritatile sa rezolve problema. Sigur, in ultimii doi ani, s-a finalizat o serie de centuri ale unor municipii si s-au dat in folosinta 40 de kilometri din Autostrada Transilvania, intr-o incercare a autoritatilor de a scoate ochii populatiei cum ca se face si se drege. De fapt, se drege mai ales la modul verbal, fiindca, puse cap la cap, toate centurile si drumurile peticite si asfaltate prin cele patru colturi de patrie nu fac nici macar cat o autostrada de-a vecinilor din Ungaria sau cat una din multele autostrazi ale Turciei.

Ei, tocmai de aceea, prioritatea fireasca ar fi investitiile masive in infrastructura si urmaritul lucrarilor indeaproape. La ritmul in care se lucreaza in Romanica, poti spera mult si bine ca o sosea promisa a fi finalizata in doi ani sa poata fi circulata doar de urmasii urmasilor nostri, cum bine ne-a invatat tatuca Stefan cel Mare. Insa nu, noi tinem cu dintii de un alt proverb, cel dupa care iarna musai trebuie sa-ti faci car, iar vara sanie. Adica, sa ne scarpinam putin invers (nu mult, doar pe ici, pe colo, prin partile esentiale), cat sa aiba timp premierul si blonda din Turism sa anunte cu surle si trambite ca Romania va avea partii de schi de 30 de milioane de euro pe Valea Prahovei. Pe cine intereseaza ca din nordul Transilvaniei ori al Moldovei faci pana acolo mai bine de o juma de zi? Sau ca tot atata iti trebuie si daca pornesti din Bucuresti si o iei frumusel pe DN1, unde traficul este bara la bara in week-end, de mai ca-ti vine sa-ti prinzi urechile in retrovizoarele celui din fata? Nimeni nu se preocupa de asemenea

Alte articole

Leave a Comment