Elevi din 11 şcoli au participat la prima competiţie de rugby-tag din Sălaj

Judeţul nostru va fi reprezentat la faza naţională a proiectului „Muguri de campioni” de Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei

Sala de sport a Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” din Zalău a găzduit joi după-amiaza prima competiţie de srugby sau rugby-tag organizată în Sălaj. Regulile sunt, în mare pare, aceleaşi ca la rugby, diferenţa constând în faptul că jucătorii nu intră în contact direct cu adversarii. Jucătorii poartă în jurul taliei nişte centuri de care sunt ataşate două taguri (eşarfe) din material viu colorat aşezate de-o parte şi de cealaltă a şoldului. Scopul jocului este înscrierea a cât mai multor încercări prin culcarea balonului în terenul de ţintă.
Elevi de la 11 şcoli din Sălaj au participat la evenimentul de joi, care a însemnat faza judeţeană a competiţie şi care face parte din proiectul „Muguri de campioni”, unul prin care Federaţia Română de Rugby (FRR) încearcă atragerea spre acest sport a tinerilor din judeţele în care nu se practică rugby.
„Este un proiect al Federaţiei Române de Rugby împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi se adresează judeţelor aride în rugby, iar Sălajul este unul dintre ele. Fiind sălăjean, era normal ca Sălajul să fie punctul principal de care să am grijă. Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu, în prima fază, dar vom continua în iarnă şi în primăvară cu elevii din ciclul primar şi liceal la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Practic, ne propunem să le implementăm copiilor că se poate practica şi un astfel de sport, unul dinamic, care să-i solidarizeze şi să le dezvolte capacităţile fizice şi intelectuale”, a declarat sălăjeanul Gheorghe Sabău, care este director regional de dezvoltare pentru Transilvania în cadrul FRR.
La finalul competiţiei, locul întâi a fost ocupat de Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei, care va reprezenta Sălajul la faza naţională a proiectului „Muguri de campioni”, programată la Bucureşti, toate cheltuielile legate de transport, cazare şi masă fiind asigurate de FRR. Locul doi a fost ocupat de Şcoala Gimnazială din Buciumi, iar pe poziţia a treia s-a situat Şcoala Gimnazială din Dragu.
Gheorghe Sabău a precizat că şi-ar dori ca în Sălaj să se înfiinţeze prima asociaţie de rugby, dar şi o echipă de mini-rugby.
„La nivel judeţean, mi-aş dori foarte mult să înfiinţăm o asociaţie de rugby, să găsim un club sportiv care să aibă şi această disciplină, indiferent că este vorba de mini-rugby, juniori sau seniori. Acest sport se practică pe mai multe categorii de vârstă şi se începe cu grupe de până la opt ani, mergând până la 10, 12 şi 14 ani. Ar fi un pas important ca din toţi aceşti copii să găsim câţiva care să adere la rugby-ul adevărat şi să înfiinţăm, probabil cu ajutorul autorităţilor locale din Sălaj, o echipă de mini-rugby”, a mai afirmat Gheorghe Sabău.
În Transilvania au mai fost astfel de meciuri la Aleşd, pentru copiii din Bihor, iar săptămâna viitoare competiţia va avea loc la Bistriţa şi la Satu Mare.

Leave a Comment